30 de juliol 2007

Segells de Judo

Primer segell sobre Judo, emès al Japó el 1953Aquests dies he rebut una postal d'una amiga que ha anat de vacances a Lisboa i que portava un segell curiós.

Amb internet i la generalització de l'e-mail, cada vegada són menys les persones que envien postals i cartes en format paper (a no ser que es tracti de factures o de correu comercial). És per això que cada vegada fa més gràcia rebre una postal d'aquestes i que també augmenta el valor del hobby de moltes persones que col·leccionen el que no sé si arribarà a desaparèixer mai: els segells.

Tot això està molt bé però què té a veure amb el tema d'aquest blog? Els que ja esteu acostumats a llegir-me ho podeu endevinar: aquí només parlem de Judo (i de coses que hi estan relacionades) i, per tant, avui toca parlar de segells amb motius de Judo, com el de la image que il·lustra aquest article.

Es tracta del primer segell commemoratiu que té una imatge de Judo i, com no podia ser d'una altra manera, es va emetre al Japó, l'any 1953, molt abans que el Judo fos un esport olímpic. Després, amb els anys i la inclusió en el programa de les Olimpíades, com a mínim cada quatre anys hi ha hagut algun país que ha editat un segell sobre Judo.

A internet en podem trobar diversos exemples però us deixò l'enllaç a la recopilació de segells de la United States Judo Association, mantinguda per en Ronald Allan Charles i des d'on podeu enllaçar amb altres pàgines sobre el tema. Una feina ben curiosa que uneix dues passions, els col·leccionisme de segells i el Judo.

Judo Kyohan

Imatge extreta del llibre Judo Kyohan que mostra un Ude Garami
Avui he trobat un web en italià que fa públics els continguts d'uns dels primers llibres editats al món sobre Judo, el Judo Kyohan, de Sakujiro Yokoyama i Eisuke Oshima.
La primera edició de Judo Kyohan es va publicar al Japó cap el 1906 o el 1908 per dos dels judoques que van viure els temps de Jigoro Kano i que eren amics de confiança de Kyuzo Mifune. El text que us deixo és una traducció a l'italià d'una reimpressió en anglès feta l'any 1915.

El Judo Kyohan té una gran importància tant a nivell tècnic com històric ja que mostra i explica de manera molt clara com era el judo en els seus inicis. Personalment, crec que val la pena fer-hi un cop d'ull (ni que només sigui per veure'n les fotografies) ja que em sembla que està exhaurit en paper.

Universiada de Bangkok 2007

Imatge promocional de la 24a Universiada, a Bangkok
Entre el 8 i el 18 d'agost es disputa a la capital de Tailàndia (Bangkok) la 24a Universiada (una mena d'Olimpíades per a esportistes universitaris que organita la Federació Internacional d'Esports Universitaris) on hi ha participació catalana pel que fa al Judo.

La representant del nostre Judo és Marta Tort que, des del dia 13 fins el 17 d'agost (dates en què es disputa la competició de judo) intentarà aconseguir una medalla per al Judo català.

En la Selecció Espanyola, també hi podrien ser dues judoques catalanes més però, per motius diversos, no ho podran fer: Vanessa García (-48 Kg) i Alícia Alonso (+78 Kg), que ha patit les conseqüències d'un problema burocràtic a la UPC.

Els representants de la Selecció Espanyola que hi participen són:

EQUIP MASCULÍ

-60 Kg. Carlos Calle ( Fed. Andalusa)
-66 Kg. Sugoi Uriarte (Fed. Valenciana)
-73 Kg. Miguel Romero (Fed. Gallega)
-90 Kg. David Pérez (Fed. Valenciana)
-100 Kg. Antonio Redero (Fed. Valenciana)

EQUIP FEMENÍ

-52 Kg. Nieva Larraya (Fed. Navarra)
-57 Kg. Yahaira Aguirre (Fed. Basca)
-63 Kg. África Gutiérrez (Fed. Valenciana)
-70 Kg. Zaira Gisbert (Fed. Valenciana)
-78 Kg. Marta Tort (Fed. Catalana)

Molta sort!

19 de juliol 2007

Judo en el NoDo

A través del blog del Gimnàs Shin gi tai he trobat aquesta meravella històrica: un reportatge del NoDo (el noticiari propagandista del règim franquista) on es parla de Judo.

És curiós veure com ha canviat el judo des d'aquells temps fins a l'actualitat... però també serveix per conèixer una mica més com van ser els orígens del judo al nostre país.

Espero que us agradi!


17 de juliol 2007

Sankaku jime

Tot i estar de vacances, no he acabat de desconnectar del tot. És per això que avui he trobat a través de TatamitontonKimono un vídeo espectacular d'una tècnica que, en competició, dóna molt bons resultats: sankaku jime.

Es tracta d'una estrangulació que es fa controlant l'adversari amb les cames posades en forma de triangle però, és millor que ho vegeu vosaltres mateixos.

http://www.tatamitontonkimono.com/categorie-10098925.html

05 de juliol 2007

Vacances

Destí turístic on practicar judo
S'acaba la temporada i molts comencem vacances. N'hi ha que deixem el judo aparcat fins a principis de setembre però d'altres continuaran practicant a la platja o en les nombroses concentracions que es fan al llarg i ample de la nostra geografia.

Pels que fan un descans de tatami, judoguis i tècniques us recomano que llegiu l'article que vaig escriure ara fa un any sobre la neteja del judogi, per tal que es pugui conservar de la millor manera possible mentre no l'utilitzem.

Pels altres, ja faig tard perquè volia fer un resum de les jornades i estades esportives relacionades amb el judo però no hi he estat a temps. Us deixo l'enllaç amb una recopilació dels companys del Judo Badia que he trobat prou interessant.

De moment estaré un temps allunyat dels teclats i dels tatamis però si trobo alguna cosa interessant ja us la faré saber.

Bones vacances!