30 d’agost 2007

Associació de Judo de l'Alt Empordà

Logo de l'Associació de Judo de l'Alt Empordà
Avui us parlo d'una gent que fa molt de temps que fan judo i que intenten que el nostre esport sigui cada dia més conegut i més practicat arreu. Es tracta de l'Associació de Judo de l'Alt Empordà, que ja coneixia però que he redescobert a través dels comentaris que l'amic Miquel Riera fa en aquest blog.

Com ens diu en Miquel, a l'AJAE estan treballant per renovar el web però, tot i això, he cregut convenient dedicar-los aquest espai dins el blog per la feina que fan en pro de la difusió del nostre esport a l'Alt Empordà (bona mostra d'això són les activitats que organitzen com el judo al carrer, el judo a la platja, etc.).

A més, és gràcies a ells que hem conegut una nova manera de cordar-nos el cinturó. L'han publicat a internet i podeu veure-la a través del youtube o juntament amb la resta de possibilitats que hi ha a l'article sobre Com lligar-se el cinturó?

Estarem atents a la renovació de la pàgina i ja us n'informarem quan sigui operativa.

27 d’agost 2007

Judo a Human Weapon

Aquests dies molts de nosaltres tornem als entrenaments... És per això que us deixo uns fragments que formen part del programa Human Weapon, que s'emet pel canal History Channel i que mostra un aspecte vist poques vegades del judo: la mecànica del moviment d'algunes de les tècniques. Ja em direu què us semblen!

Uchi mata




Tomoe Nage




Juji Gatame




Okuri Eri Jime


21 d’agost 2007

Judo for Peace, una iniciativa solidària

Logo de Judo for Peace
Judo for Peace és una iniciativa de la Unió Europea de Judo que pretén utilitzar el Judo per a millorar la societat en la què vivim, lluitant per la llibertat i per generalitzar una millor manera de viure en països o zones del món que viuen conflictes de tipus bèl·lic o que passen per situacions difícils.


En la portada de la web destaquen una màxima de Jigoro Kano, fundador del judo, que fa pensar en la utilització del nostre esport per a altres propòsits, a banda de l'esportiu. Diu una cosa així com:

"El Judo no és només un art marcial,
sinó el principi bàsic del comportament humà.
No és correcte creure que el judo s'acaba al dojo"


Judo for Peace ha realitzat diversos projectes entre els que destaca la feina feta a l'Afganistan, on 20 judoques noruecs han estat durant 4 anys (i hi continuen vivint), ensenyant judo i fent la vida més fàcil als infants del país.

A més, també tenen altres projectes en procés a Kosovo o el Sudan així com l'organització d'un torneig de la Pau a la localitat egípcia de Sharm al Sheik, durant l'octubre d'aquest 2007.
No sé com es pot col·laborar amb aquesta iniciativa però estaria bé que aquestes coses es donessin més a conèixer entre els judoques i a la societat en general, ja que estic segur que això beneficiaria molt al Judo i als receptors dels diversos projectes i també que molts i moltes de vosaltres estaríeu interessats en participar-hi.

Exhibició de Yasuhiro Yamashita

Logo del Torneig de Tre Torri
A través d'Arajudo coneixem aquest vídeo de l'any 1987 amb una fantàstica exhibició que va fer Yasuhiro Yamashita (un dels judoques de tots els temps que més m'agraden) com a convidat d'honor del Torneig de Tre Torri d'aquell any.

S'hi pot veure com executa magistralment Osoto gari, Uchi mata, Ouchi gari i Tai Otoshi.

Vegeu l'exhibició de Yasuhiro Yamashita al web del Torneig de Tre Torri

15 d’agost 2007

Judo extrem

Un altre dels molts vídeos espectaculars que corren per internet sobre Judo, perquè passeu una bona estona:


13 d’agost 2007

Marta Tort, 5a a la Universíada de Bangkock

Imatge de la mascota de la Universíada practicant JudoLa catalana Marta Tort ha disputat aquest matí (hora d'aquí) el combat pel tercer lloc de la categoria de -78 Kg a la Universíada de Bangkock, però no ha pogut guanyar-lo, quedant en una meritòria cinquena posició.

Segons el que hem pogut saber a través dels resultats que ofereix la pròpia Universíada, la Marta ha perdut el seu primer combat per un Ippon d'Uki Gatame, amb la canadenca Marylise Lévesque. Sortosament, ha pogut entrar a la repesca on s'ha enfrontat, en primer lloc, amb la sèrbia Vanja Mandic, a qui ha derrotat amb un Yuko i un contundent Ippon de Tani Otoshi.

A continuació també s'ha desempallegat de la bielorussa Aksana Ablamskaya en un disputat combat que ha guanyat amb un altre Tani Otoshi en el temps de la Tècnica d'or i que l'ha portat a disputar la medalla d'argent contra la francesa Lucie Louette amb qui ha perdut després que aquesta la projectés d'Uchi Mata, als 21 segons de combat.

Bona actuació doncs per a la Marta Tort que, tot i el mal regust per no haver pogut aconseguir la preciada medalla, sembla que ha fet un bon paper en una competició on participen els millors esportistes universitaris de tot el món.

10 d’agost 2007

Com lligar-se el cinturo de Judo?

Després d'uns quants videos per a "entesos", avui en deixo uns quants per aquells que comencen i que tenen problemes a l'hora de lligar-se el cinturó.


Es tracta de diversos vídeos que expliquen com lligar-se el cinturó i, com veureu, n'hi ha per a tots els gustos...

1.- Aquesta és la manera més utilitzada en el Judo per a lligar-se el cinturó, tot i que també s'utilitzi en altres arts marcials com el Karate. És la més ràpida i senzilla de fer i garanteix una bona subjecció:




2.-Una altra manera, una mica més complicada però que ofereix bons resultats, igualment.





3.- En aquest vídeo s'expliquen les dues maneres anteriors amb alguna variació:






Jo us aconsello que si hi ha alguna manera que no coneixieu, la poseu en pràctica ja que, tot i que pot semblar una cosa sense importància, depenent de com ens em lligat el cinturó podem sentir-nos més o menys còmodes i al mateix temps podem facilitar o dificultar les estratègies de l'adversari.

Hi ha altres maneres de lligar-se el cinturó però no n'he pogut trobar cap exemple i he optat per deixar-vos les més habituals. Per exemple, hi ha qui ha experimentat formes de lligar-lo de tal manera que se li desfaci al cap de poca estona de combat i així, poder descansar quan s'allarga més del compte i anem curts d'aire o d'altres que adapten la llargada del seu cinturó a la seves característiques físiques per lligar-lo més fort i que no es deslligui.

Si ho proveu de totes les maneres possibles i no us queda com us agradaria, demaneu a algú més experimentat que us ajudi o canvieu de cinturó! (a vegades el que tenim és massa llarg, massa vell, massa tou, massa rígid o té altres inconvenients sense específicar...)

Si voleu comentar com us ha anat, vosaltres mateixos i si teniu una forma diferent de fer-ho i ho voleu explicar, ja ho sabeu!

Actualització 30/08/2007

L'amic Miquel Riera de l'Associació de Judo de l'Alt Empordà ha complert la promesa que va fer en els comentaris d'aquest article i ha gravat una nova manera, molt elegant, de cordar-se el cinturó. Com veureu, es tracta d'aprofitar que tenim el cinturó guardat en forma d'espiral i lligar-lo a mesura que l'anem desenroscant. Una passada!

Moltes gràcies Miquel i també a tota la gent de l'AJAE que ha fet possible aquest vídeo.

09 d’agost 2007

Seoi Nage, en desplaçament lateral

Com que el vídeo d'ahir sobre Kouchi Gari ha tingut una gran acceptació, us en deixo un altre del mateix stage i amb el mateix protagonista, Hiroshi Katanishi.

En aquesta ocasió es tracta d'un vídeo instructiu sobre Seoi Nage, en desplaçament, que també està molt bé!


08 d’agost 2007

Kouchi Gari

Tot i que molts de vosaltres esteu de vacances i que les notícies i l'interès sobre temes relacionats amb el Judo disminueixen una mica aquests dies, us deixo un video instructiu sobre Kouchi Gari, una de les tècniques de judo que poden semblar més senzilles però que, no per aquest motiu, és menys efectiva.

Està enregistrat a l'Stage de Judo de Montpellier, l'estiu de l'any 2006 i va a càrrec d'Hiroshi Katanishi (7è Dan). El seu mètode m'ha semblat molt instructiu ja que primer mostra els moviments a seguir tot sol i a continuació hi va afegint dificultat, amb altres moviments i practicant amb un uke.

El vídeo és en francès però si no l'enteneu, es pot seguir perfectament.


02 d’agost 2007

Programa de TV: Ippon

A través dels Fòrums de JudoEspn i d'un dels seus membres més actius, "Elvenas", he descobert aquesta sèrie de programes de TV que va emetre Televisió d'Alacant l'any 1999.

Tot i que poden semblar antics i que estan fets per una televisió local, compten amb la presència com a presentadora de Míriam Blasco, guanyadora de la primera medalla d'or olímpic d'una judoca espanyola i el patrocini del seu club.

Pel que he pogut saber, es tracta d'un programa setmanal de divulgació del Judo i em sembla que és una de les poques iniciatives d'aquest estil que s'han fet. A veure si veient-los, hi ha algú que s'anima a fer-ne més i fem del nostre, un esport més conegut.



Programa pilot: presentació del programa de TV i introducció al Judo.





Segon programa: David Duillet, llegendes del judo, especial sobre kumi-kata...





Programa sobre els Campionats del Món de 1999:





Programa sobre el Campionat d'Europa:





Programa especial sobre els ukemis o caigudes:


Especial sobre Yasuhiro Yamashita:



[Actualitzat el 13/08/07]

Els dos últims programes que conformen la sèrie:

El número 6, amb entrevistes i imatges de Josean Arruza, Cristina Blasco i Ana Carrascosa, entre d'altres:



I l'últim programa que es va emetre, el 7è, que inclou, informació sobre exercicis d'agilitat, preparacions específiques, jocs, coordinació, etc.



Hajime Judo

Imatge de la portada de la web d'Hajime Judo
Hajime és la paraula japonesa que s'utilitza perquè comenci un combat i també és el nom que han escollit alguns companys entusiastes per a un fantàstic web sobre el Judo a nivell nacional.

A Hajime Judo hi trobareu entrevistes a diversos esportistes espanyols d'elit (el que anomenen Osae-komis), cròniques de diversos esdeveniments, anàlisis tècniques, notícies d'actualitat, vídeos, resultats i moltes altres coses relacionades amb el món del Judo que no us podeu perdre.

Si us interessa estar a la última del nostre esport, no pot faltar a les vostres pàgines preferides, a les vostres subscripcions de rss o a les vostres agendes per anar-la visitant quan us sigui possible. Us garanteixo que no us en penedireu!

Kyuzo Mifune

L'altre dia, escribint sobre un llibre, vaig voler posar un link a un vídeo sobre Kyuzo Mifune que feia temps que havia vist i que em pensava que ja havia posat a El Blog del Judo. El vaig buscar i buscar però no el vaig trobar, així que us el deixo avui, juntament amb una breu biografia d'aquest gran mestre del Judo.

El Mestre Mifune va néixer al Japó el 21 d'abril de 1883, a la prefectura d'Iwata. Va començar a practicar Judo a l'escola, quan tenia tretze anys, i després va anar a Tòquio per continuar els seus estudis a la Universitat de Waseda, on va tenir el primer contacte amb el Kodokan i amb el Mestre Jigoro Kano.

Amb 20 anys, Mifune va ser presentat al Kodokan per Sakujiro Yokohama i als 29, va aconseguir el grau de Rokudan (6è Dan), i va ser nomenat instructor del Kodokan.

Amb només 1'64 centímetres i 46 quilos de pes, és espectacular veure com es mou dins el tatami i apreciar la facilitat amb la que executa les més diverses tècniques, sense que li suposi cap mena d'esforç. Desitjo que us agradi...