23 de març 2009

Vídeo sobre els ukemis en Judo

Quan començava a escriure aquest blog, a finals del 2005 i principis del 2006, vaig fer un breu article sobre les caigudes o ukemis en el Judo i sense adonar-me'n gairebé no n'hem tornat a parlar des d'aleshores.

És per aìxò que, avui, quan he vist aquest vídeo, no ho he dubtat ni un moment i l'he volgut compartir amb tots vosaltres per il·lustrar el que dèiem en aquell article de principiant.

És un vídeo molt bàsic que als que ja en sabeu us pot semblar avorrit però que és molt interessant per a tots aquells que comencen en el Judo per saber com s'aprèn a caure. Si encara no en sabeu, no ho dubteu, feu-hi una ullada i a practicar!



11 de març 2009

Kosen Judo amb Tokyo Hirano

Fa uns dies us deixava uns vídeos antics que em van semblar interessants i avui em trobo amb una altra d'aquestes perles, un especial en 9 parts sobre Kosen Judo (una de les tendències del Judo japonès, semblant a la del Judo promogut pel Kodokan però que posa un especial èmfasi en el Ne Waza o judo a terra). Si us interessa, podeu trobar una excel·lent explicació sobre el Kosen Judo al blog del Dojo Kimura però primer feu un cop d'ull als vídeos que us deixo agrupats a continuació.























Osoto gari amb David Alarza

A través del blog del Judo Club Vallès he descobert aquest vídeo realitzat per Arajudo on en David Alarza, recent campió d'Espanya de -90 Kg, ens mostra una versió d'Osoto gari especial per a competidors. A mi m'ha agradat bastant i intentaré posar-la en pràctica en el proper entrenament.


10 de març 2009

'Judoka', un documental sobre Doug Rogers

Fins avui no havia sentit a parlar mai d'aquest judoca canadenc que va quedar segon als Jocs Olímpics de Tokio (1964) i que va guanyar en diverses ocasions els Jocs Panamericans de Judo (1965 i 1967).

Com sempre, amb una mica de sort, he trobat aquest documental titulat 'JUDOKA' on s'explica l'estada d'aquest judoca al Japó, on va ser alumne del Mestre Masahiko Kimura i on va esdevenir un dels primers judoques occidentals en participar en l'All Japan University Championships amb l'equip de Takudai.

El documental es relativament curt (18 minuts i 20 segons) i m'ha semblat interessant per poder entendre com era el Judo que es practicava durant aquella època, per veure mètodes d'entrenament i per passar una estona entretinguda. Espero que us agradi.





09 de març 2009

Videos promocionals de judo

Aprofitant que acabo de veure un vídeo promocional del Silicon Valley Judo us el deixo i n'afegeixo un parell més del mateix estil. El segon és el de l'Oklahoma City Defensive Tactics Judo (OKCDT) mentre que el tercer és el de la Kyoto University Judo Club.

És possible que alguns de vosaltres ja els hagueu vist en algun que altre lloc però així els teniu tots junts i podeu comparar. El meu preferit és el de la Universitat de Kyoto però n'hi ha per tots els gustos. No sé si els clubs d'aquí també en fan. Jo n'he estat buscant però no n'he trobat cap. Vosaltres en coneixeu algun?

Sillicon Valley Judo

OKCDT Judo

Kyoto University Judo



06 de març 2009

Matemàtiques i Judo?

Matemàtiques i JudoComenço aquesta entrada al blog amb un advertiment: sóc més de lletres que de ciències! Si alguna de les coses que comentaré a continuació no són del tot correctes, no m'ho tingueu en compte.

Per desvetllar l'interrogant del títol us diré que existeix una relació directa entre les matemàtiques i el judo. O això és el que es dedueix d'un estudi al que hem tingut accés i que porta per títol 'Las matemáticas y el equilibrio de los judocas de élite'. L'estudi ha estat finançat pel Consejo Superior de Deportes i pel projecte i-math (ingenio mathematica), entre d'altres, i ha comptat amb la participació de diversos judoques de la Selecció Espanyola de Judo.

Segons el que he pogut entendre, mitjançant l'aplicació d'un model matemàtic s'aconsegueix millorar l'equilibri dels judoques, que amb la pràctica i l'entrenament repetitiu pot patir lleugeres descompensacions provocades per l'excessiva repetició de les tènciques preferides.

Aquest fet, pot provocar que es creïn assimetries en l'equilibri i en les formes del moviment i també pot afectar negativament en relació a les tècniques que no s'entrenen amb tanta freqüència. Segons l'estudi, aquests desajustaments poden afectar el desenvolupament dels músculs i podríen arribar a ser la causa d'algunes lesions.

El model matemàtic que han desenvolupat permet estudiar cada judoca de forma independent i analitzar la situació en la que es troba per tal de poder incidir en els entrenaments en els problemes d'equilibri que pugui tenir.

Així doncs, mitjançant diversos treballs específics de repeticions es pot millorar el rendiment dels judoques d'elit, aconseguint que es puguin inclinar més des de la vertical sense caure a terra i permetent-los recuperar la posició d'equilibri sense problemes. En resum, es tracta d'un exemple més que la ciència i les noves tecnologies aplicades a l'esport poden ajudar en la millora de les condicions físiques i en l'obtenció de millors resultats esportius.

No m'agradaria acabar aquest article sense destacar que l'estudi es refereix només a judoques d'elit i que els entrenaments quotidians de la majoria d'esportistes que practiquen Judo no afecten negativament l'equilibri, sinó més aviat al contrari.

05 de març 2009

Uchikomis de Mark Huizinga

No fa gaire temps que us vaig deixar un vídeo d'en Mark Huizinga i aquest matí, per casualitat, me n'he trobat un altre on realitza una sèrie d'uchikomis (repeticions d'una o de diverses tècniques) per preparar-se pels passat Jocs Olímpics.

És una sèrie interessant on combina Uchi mata, Ouchi gari, Ippon Seoi Nage i Osoto gari i on els no judoques poden veure la intensitat d'un entrenament de Judo.


01 de març 2009

Judo des de Russia (part II)

Darrerament us he parlat en diverses ocasions del Judo rus ("Judo des de Rússia" i "Tècniques de recurs en Judo: 'les Russades'" ) i tot i que no en coneixia gairebé res, trobo que té algunes coses interessants que es poden posar en pràctica.

A continuació us deixo la segona part del vídeo 'Russian Judo' en el que Igor Yakimov (un militar soviètic que es va inciar en el Judo i que ha evolucionat cap al Sambo) ens mostra diverses combinacions de Seoi nage, Kata guruma, Harai goshi i Osoto gari.

A vosaltres què us sembla? Les podeu integrar en el vostre judo?