21 de desembre 2006

El Blog del Judo us desitja unes Bones Festes!

El Blog del Judo us desitja unes Bones Festes!

Dibuix de ~Wedgewenis a deviantART, modificat per a l'ocasió.

19 de desembre 2006

Resultats del Campionat de Catalunya

Pòdium de la categoria de -60 KgAquest cap de setmana s'ha celebrat el Campionat de Catalunya de Judo i els judoques del Judo Condal han obtingut molt bons resultats.

En la categoria de menys de 60 Kg, el pòdium ha estat en exclusiva per al Judo Condal ja que David Del Campo ha aconseguit el primer lloc, Dídac Rodríguez ha quedat segon i Juan José Del Campo i Curro Campanario s'han quedat amb les dues terceres places que donen accés a la fase sector del Campionat d'Espanya.

A menys de 66 Kg, Edgard Massanés s'ha emportat l'or, mentre que a la categoria de -81 Kg, Pere Cadena ha quedat en segona posició, després de realitzar una magnífica competició. A menys de 90 Kg, David de Caralt, que tornava a participar en el Campionat de Catalunya, després d'uns anys de no fer-ho per culpa de les lesions, també ha quedat en segon lloc, en perdre la final.

Es tracta d'uns bons resultats dels judoques del Condal que ara s'han de preparar per fer un bon paper en la fase sector del Campionat d'Espanya, que tindrà lloc a Sant Vicent del Raspeig (Alacant) el proper 13 de febrer.


Nota: Per veure tots els resultats podeu consultar la web de la Federació Catalana de Judo

13 de desembre 2006

Campionat de Catalunya

Juji GatameAquest cap de setmana se celebra al Pavelló Municipal Barris Nord de Lleida (Carretera de Corbins, s/n) el Campionat de Catalunya absolut de Judo.

La competició començarà a partir de les 4 de la tarda, els combats seran de 5 minuts de durada i hi haurà les categories de pes habituals.

28 de novembre 2006

El control del pes

BàsculaJa hem comentat altres vegades que el Judo és un esport que es regeix per categories de pes (exceptuant els “open” on es pot presentar qualsevol, pesi el que pesi). És per això que els judoques han d’estar sempre atents als números que apareixen a la bàscula.

Competir en una categoria o en una altra pot fer canviar els resultats del competidor, en funció de les seves característiques físiques i tècniques i, per aquest motiu, molts judoques fan filigranes per mantenir-se en un determinat pes.

En relació al control del pes, però, hi ha una actitud que volia comentar ja que pot afectar negativament el rendiment del competidor i constitueix un risc per a la salut i el benestar dels esportistes: baixar diversos quilos els dies anteriors a una competició per poder competir en una categoria inferior a la del pes habitual.

Alguns judoques redueixen dràsticament la quantitat d’aliments i de líquids que ingereixen els dies anteriors a una competició i realitzen exercici físic abrigats amb plàstics o teixits que no deixen transpirar per poder suar més, unes actituds que combinades, poden provocar un cop de calor.

En altres esports com la lluita, la boxa o l’halterofília, on també s'organitzen per categories de pes, s’hi han observat casos extrems on a més de les tècniques que ja hem comentat, els “esportistes” han utilitzat la sauna per deshidratar-se, han pres diurètics i laxants i, fins i tot, s’han extret sang abans d’un pesatge i s’han fet una transfusió després.

Per tot això, si anem malament de pes, el millor que podem fer és posar-nos en mans d’especialistes (metges, dietistes, preparadors físics, etc.) que ens aconsellin bé sobre què és recomanable i què no per al nostre cos. També cal tenir en compte mesures organitzatives que no afavoreixin els competidors que utilitzen aquestes tècniques (com ara realitzar el pesatge el mateix dia de la competició per evitar que puguin recuperar el seu pes habitual abans de competir).

Així doncs, la millor manera de controlar el pes és mantenir uns nivells adequats de greix corporal i menjar una dieta sana durant tota la temporada, fets que ens evitaran anar amb presses les últimes setmanes abans d’una competició.

27 de novembre 2006

Judoxics

Mascota dels JudoxicsLa Federació Catalana de Judo organitza amb el nom de Judoxics un seguit d'activitats (trobades, cursos, seminaris, etc.) dirigides a nens i nenes, familiars i professors amb l'objectiu de dinamitzar i estimular el Judo Infantil a Catalunya.

Des de fa quatre anys, la federació organitza una trobada anual dels Judoxics (la cinquena s'ha celebrat aquest cap de setmana a Martorell), una iniciativa que estimula a dues generacions, pares i fills, a practicar el judo conjuntament. A més, el Judoxics té una mascota, que podeu veure a la imatge, i els seus membres disposen d'un carnet que els permet gaudir de diversos avantatges.

Del 27 de desembre fins el proper 4 de gener de 2007, el Judoxics serà present al Saló de la Infància de Barcelona (Fira de Barcelona) on hi haurà exhibicions i on els més petits podran compartir jocs i emocions amb altres nens i nenes i podran conèixer una mica més el nostre esport. Si no el coneixeu, no deixeu passar l'oportunitat!

24 de novembre 2006

El Judo per a invidents

Judo per a cecsJa hem parlat en altres ocasions sobre els avantatges que té la pràctica del Judo en general però avui volem aprofundir en un aspecte poc conegut del nostre esport: també el poden practicar les persones que pateixen deficiències visuals.

El judo proporciona a tothom que el practica un bon entrenament i potencia el sistema cardiovascular, la força muscular, la coordinació, l’equilibri i la mobilitat de les articulacions, entre d’altres.

A més, en el cas dels esportistes cecs o amb deficiències visuals també fa desenvolupar el seu sentit de l’orientació espacial, ajuda a corregir postures incorrectes i la manera de caminar i millora el tacte i la sensibilitat auditiva i muscular.

El Judo inclou una gran quantitat d’elements diferents (potència, equilibri, canvis de direcció, projeccions, immobilitzacions, etc.) que fan que la persona cega o amb deficiències visuals aprengui a utilitzar de forma òptima la seva energia (recordem que un dels principis del judo és la recerca de la màxima eficàcia amb el mínim esforç).

Podem dividir els beneficis del Judo per a les persones cegues en tres apartats:

Beneficis motrius.

- augmenta el potencial físic
- perfecciona la motricitat
- fa que es prengui consciència del propi cos, desenvolupant les capacitats motores

Beneficis psicològics.

- el Judo ajuda a que les persones cegues es puguin valer per si soles, enfortint la confiança en elles mateixes dins i fora del tatami
- els permet obrir-se a un ambient diferent del familiar o de l’escola i oblidar-se de les activitats quotidianes
- augmenta la seva motivació ja que és un esport que els permet comparar-se amb altres persones amb les seves mateixes característiques i amb d’altres que poden veure-hi,
- els permet evolucionar i anar augmentant de grau, i també participar en competicions oficials de màxim nivell.

Beneficis integradors:

- permet conèixer altra gent i relacionar-s’hi, lluitant contra l’aïllament
- permet buscar un lloc propi dins el grup
- ajuda a respectar els altres i a conèixer les normes de convivència
- estimula la pròpia iniciativa
- permet reafirmar-se com a individu
- ajuda a acostar-se a l’autonomia

D’aquesta manera, el Judo és constitueix com una gran eina per a les persones amb deficiències visuals. En aquest aspecte del Judo, no és important ser millors que els altres sinó ser millors del que nosaltres mateixos érem ahir.


[Nota] Hi ha diverses associacions que us poden orientar sobre aquest tema. Abans però us recomano que feu un cop d'ull a l'informe 'Judo para deportistas ciegos' que ofereix informació contrastada, àmplia i variada sobre el Judo per a persones invidents.

14 de novembre 2006

Cinturó negre per a noies

Cinturons negres per a les noiesAcabo de veure que hi ha algunes marques que estan comercialitzant uns cinturons negres específicament dirigits a les noies que practiquen judo.

Aquests nous cinturons tenen una franja blanca al mig que els diferencia dels cinturons negres habituals. Fa temps que les noies japoneses els utilitzen per diferenciar-se dels judoques masculins (es veu que al Japó els costa diferenciar els nois de les noies quan es posen un judogui) i em sembla que també té un cert significat masclista i separatista que classifica les noies amb un signe d'inferioritat.

A Espanya, fins fa 3 ó 4 anys estava prohibit portar-los en competicions oficials però sembla que actualment sí que es permet i que les noies d'algunes autonomies com Galícia, fa temps que el porten.

El cert és que es tracta d'un cinturó bastant vistós i que, en tractar-se d'una cosa poc utilitzada a casa nostra, segur que tindrà les seves compradores (i més endavant possiblement també compradors). Jo no ho acabo de veure clar. Es tracta d'un cas de discriminació per raons de sexe o d'una nova estratègia comercial per vendre més?

En qualsevol cas, cadascú és lliure de comprar-se el cinturó que vulgui.

09 de novembre 2006

Vídeo amb Ippons

Us deixo un vídeo per cel·lebrar l'aniversari d'El Blog del Judo que inclou uns quants ippons (la màxima puntuació en judo) i que s'hauria de veure a càmera lenta perquè està muntat a un ritme trepidant.

Que us ho passeu bé!

Primer aniversari

Teclat d'El Blog del JudoAvui fa justament un any que vam fer el primer comentari d'El Blog del Judo i que vam entrar a formar part de la www.

Han estat moltes hores les que hi hem dedicat (preparant els continguts, modificant l'aspecte, optimitzant la pàgina, buscant informació...) però la veritat és que ha valgut la pena ja que també ens ha aportat coses molt positives: hem après coses noves sobre el judo i sobre la web, hem conegut gent de tot el món que comparteix els mateixos interessos que nosaltres, hem tingut la satisfacció que d'altres webs ens citin o fins i tot copiïn els nostres continguts i, el més important per mi, hem donat a conèixer una mica més el Judo a tothom que ho ha volgut.

El Blog del Judo continua endavant i tot i que no podem actualitzar-lo diàriament, sempre trobarem un forat a l'agenda per afegir-hi alguna cosa nova, per portar-vos els últims resultats o per comentar algun tema o altre relacionat amb el judo.

De moment, i com que la cosa es va fent gran de mica en mica, hem afegit un buscador a la pàgina que ens ajudarà a localitzar més fàcilment els continguts (ahir vaig estar fent proves amb el tema de les categories però el resultat no em va agradar i, al final hi vaig afegir el buscador personalitzat del Google).

Amb tot, volem que aquest nou període que comença i ja amb un any d'experiència, El Blog del Judo inclogui més continguts originals i més temes específics dirigits a la gent que ja practica Judo (estem preparant una entrevista, una entrada sobre el Judo per a persones cegues i un especial sobre uchi mata), sense oblidar-nos de totes aquelles persones que no coneixen les bondats del nostre esport i sense perdre la veritable filosofia de la web, parlar del judo i fer-ho en català.

07 de novembre 2006

Josep Maria Garcia, nou àrbitre continental

Josep Maria GarciaJosep Maria Garcia Ferrer, Entrenador Nacional de Judo vinculat al Judo Condal i cinturó negre sisè dan, ha aconseguit recentment la categoria d'àrbitre continental.

En Josep Maria, de 47 anys i amb més de 25 anys d’experiència com a àrbitre de judo ha superat les diverses proves, tant teòriques com pràctiques, que li permetran poder arbitrar en les competicions de judo que es celebrin a tot Europa.

Amb en Josep Maria, Catalunya ja compta amb 5 àrbitres reconeguts a nivell internacional, 2 dels quals són de categoria mundial (poden arbitrar en els Jocs Olímpics i en els Campionats del Món), i 3 més de tipus continental.

Aquest fet, situa Catalunya com una de les autonomies més importants de l'Estat pel que fa al nivell d'arbitratge en el nostre esport.

Moltes felicitats Josep Maria!

02 de novembre 2006

Resultats XVI Torneig Ciutat de Girona

Imatge del campionat del 2005Com que no hi vàrem poder assistir, no els hem tingut fins avui, però ja us podem oferir els resultats del XVI Torneig Ciutat de Girona de Judo, celebrat aquest cap de setmana passat.

MASCULÍ
Categoria -60 Kg

1r - Álex Timoneda - Selecció espanyola
2n - Miguel Louro - Lisboa
3r - Raul Clemente - Selecció espanyola
3r - Javier Selma - València
5è - Dídac Rodríguez - Judo Condal
5è - David del Campo - Judo Condal


Categoria -66 Kg

1r.- Darwing Vidal - València
2n - Pablo Arronte - Santander
3r - Edgard Massanés - Judo Condal
3r - Eduardo Murillo - J de la Marta
5è - Álvaro Rios - Santander
5è - Nicolae Crisma - València


Categoria -73 Kg

1r - David Flecha - Selecció espanyola
2n - Guillaume Boy - Mondelieu
3r - Maurici Casasayas - Selecció espanyola
3r - Tanausu Placeres - Andalusia
5è - David Olivier - Balma
5è - Fabien Cunado - Mondelieu

Categoria -81 Kg

1r - Remi Capirossi - Marsella
2n - Francisco Madera - Selecció espanyola
3r - Frederic Cazaux - Montpellier
3r - José M. Rodríguez - Andalusia
5è - Óscar Díaz - Lleida
5è - Pere Cadena - Judo Condal


Categoria -90 Kg

1r - David Pérez - València
2n - Isaac Carreño - Louis
3r - David Ruiz - Selecció espanyola
3r - Jorge Rigueira - Selecció espanyola
5è - Manuel Duran - G. Corpore
5è - Jean Gros - Mondelieu


Categoria -100 Kg

1r - Abel Romalde - Andalusia
2n - Santiago Díaz - Selecció espanyola
3r - Fran González - Esport Rogent
3r - Sebastien Clavier - Nantes
5è - Hugo Robles - Ajae
5è - Regis Meissner - Mandelieu


Categoria +100 Kg

1r - Jean Gentil - Montpellier
2n - Federico González - G. Corpore
3r - Aaron Rodríguez - Selecció espanyola
3r - Marcos Álvarez - Selecció espanyola


FEMENÍ
Categoria -48 Kg

1a - Isabela Delgado - Selecció espanyola
2a - Aida Sarmiento - Selecció espanyola
3a - Vanessa García - Louis
3a - Sara Ábalos - Budokan
5a - Lorena Castell - València
5a - Alice Canas - Monastruc

Categoria -52 Kg

1a - Nieva Larraya - Selecció espanyola
2a - Diedhiou Hortanse - Provance
3a - Tiphaine Chauvre - Nantes
3a - Vanesa Rico - València
5a - Mireia Rius - Montserrat
5a - Emilie Limes - Balma


Categoria -57 Kg

1a - Laura Gómez - Selecció espanyola
2a - Ana Ribas - Selecció espanyola
3a - Alicia Piñero - Arvi
3a - Silvia Hortal - Madrid
5a - Stephanie Chutet - Montpellier
5a - Maria Puy - Canohes


Categoria -63 Kg

1a - Conchi Bellorín - Navarra
2a - Laia Fernández - Esport 7
3a - Isabel Puche - Selecció espanyola
3a - Violaine Caisseau - Marsella
5a - Marta Mestre - Selecció espanyola
5a - Constance Bellec - Nantes


Categoria -70 Kg

1a - Sara Rochela - Selecció espanyola
2a - Gema Gimeno - E. Pies Llúria
3a - Marion Tiano - Monastruc
3a - Lauriane Pages - Marsella


Categoria -78 Kg

1a - Marta Tort - Esportiu Claror
2a - Maria Luisa López - Andalusia
3a - Ariane Casal - Selecció espanyola


Categoria +78 Kg

1a - Susana Gutiérrez - Selecció espanyola
2a - Laetitia Fenelle - Marsella


A més, també us llistem la classificació del IV Gran Premi Diputació de Girona per equips (Sub -19) , que van ser els següents:

1r - Provence
2n - Binefar
3r - Catalunya A
3r - Alacant
5è - Catalunya B
5è - JC Miriam Blasco

Gràcies a Jaime Salas de l'Associació Girona Judo per la informació i felicitats a tots i totes (especialment als amics Edgard, Dídac, David i Pere, del Judo Condal) per la seva actuació.

26 d’octubre 2006

XX Torneig Ciutat de l'Hospitalet

20è Torneig Ciutat de l'Hospitalet El proper dissabte 18 de novembre a partir de les 15.30 hores, tindrà lloc la XX edició del Torneig Ciutat de l'Hospitalet de judo de categoria absoluta.

La competició es farà a les instal·lacions del Poliesportiu Santa Eulàlia (C/ Jacint Verdaguer, 15-17) de l'Hospitalet de Llobregat i està organitzada per l'Agrupació Esportiva Santa Eulàlia i la Federació Catalana de Judo.

Les categories de pes seran les habituals (-60, -66, -73, -81, -90 i + 90 Kg en categoria masculina i -48, -52, -57, -63, -70 i +70 Kg en la femenina).

25 d’octubre 2006

El Kata en el Judo

Fins avui hem tractat diversos aspectes del judo (vam començar amb les coses més bàsiques, com el judogui o els valors del judo i hem anat evolucionant, explicant algunes tècniques o parlant de diverses competicions…) però encara no havíem parlat mai dels Kates.

En japonès, la paraula Kata significa literalment “forma” i podríem dir que és el complement perfecte del randori (pràctica lliure en un combat d’entrenament) ja que segueix uns moviments, uns rituals i unes tècniques preestablertes.

Hi ha diversos tipus de kates però els principals són:

Nage No Kata.- constituït per cinc grups de tres tècniques o formes de llançament, és el kata que es demana actualment en examinar-se per al cinturó negre 1r dan i ensenya les formes de projectar l’adversari al terra



Katame No Kata.- inclou les formes d’agafar al terra, d’immobilitzar, d’estrangular i de luxar



Kime No Kata.- formes de decisió, tant de peu dret com a terra


Ju No Kata.- formes de suavitat




Kodokan Goshin Jutsu.- formes de defensa personal amb les mans buides o utilitzant armes



Itsutsu No Kata .- formes incompletes



Koshiki No Kata.- Formes antigues que Jigoro Kano va adoptar per crear el Judo


Seiryoku Zen'Yo Kokumin Taiiku No Kata.- Forma o Kata en què es descriu l'Educació Física de màxima Eficiència, que promou el desenvolupament de ments sanes i de cossos forts i que té una part que es desenvolupa individualment i una altra en parelles. (Disculpeu-nos però no hem trobat cap vídeo que ho pugui il·lustrar Per fi hem localitzat un vídeo de demostració - [19-06-2008]).



Gonosen No Kata.- Formes de contraatac (la part interessant del vídeo comença a partir de 1'40'')

10 d’octubre 2006

Trofeu Internacional Ciutat de Girona

Trofeu Internacional Ciutat de Girona
Aquest dissabte 28 d'octubre es celebra la XVI edició del Trofeu Internacional Ciutat de Girona que tindrà lloc al Complex esportiu de Palau de la ciutat, juntament amb el IV Gran Premi de la Diputació de Girona.

La jornada l'organitza l'Associació Girona-Judo i començarà a partir de les 9 del matí amb el Premi de la Diputació, una competició per equips masculins dirigida a judoques sub-19. Aquesta competició s'estructura en format de lliguetes de 4 equips i els dos primers de cada lligueta es classificaran per disputar les semifinals.


A partir de les 15.00 hores es disputarà el Ciutat de Girona, trofeu individual absolut que comptarà amb la participació de judoques de categories tant masculina (60, 66, 73, 81, 90, 100 i +100 kg) com femenina (48, 52, 57, 63, 70, 78 i +78 kg)


Es tracta d'una altra bona oportunitat de veure bon judo ja que s'hi esperen uns 40 equips i més de 300 esportistes provinents de països com França, Portugal, Andorra, Itàlia, Suïssa, Bèlgica, Gran Bretanya, Alemanya i Holanda. A més, el Ciutat de Girona torna a ser puntuable per decidir els integrants de l'equip espanyol que participaran en el Campionat d'Europa sub-23, que es celebrarà a Moscou al novembre, i això representa que hi participaran els judoques de més nivell de l'Estat espanyol.

08 d’octubre 2006

Resultats finals del Ciutat de Barcelona de Judo

Imatge del Trofeu Ciutat de BarcelonaAhir dissabte es va celebrar el Torneig Ciutat de Barcelona de Judo i la classificació final va ser la següent:

Categoria masculina:

1.- ACBB de París
2.- Madrid
3.- Roches sur Yon
4.- Galícia

Categoria femenina:

1.- Provence
2.- Catalunya A
3.- Madrid
4.- Galícia

La selecció catalana en categoria masculina, a l'igual que l'equip B de les noies, no va tenir el seu millor dia ja que no es va poder classificar per a les semifinals, en perdre dos dels enfrontaments de la seva lliga (contra Roches sur Yon i Galícia). Amb tot, cal destacar la figura d'en Pere Cadena (-81 Kg) que tornava a la selecció catalana després d'un període sense formar-ne part i que va guanyar tots els seus combats.

També volem remarcar la meritòria 2a posició de l'equip A de Catalunya en categoria femenina, que va competir amb només 4 judoques. En la competició d'ahir hi havia 5 categories de pes i aquest fet, provocava que les catalanes tinguessin un combat perdut abans de començar. És per aquest motiu que, des de El Blog del Judo les volem felicitar.

28 de setembre 2006

El Judo Aragonès

El Judo AragonèsAvui me llevat amb una grata sorpresa: mirant les estadístiques de la web, he vist que el dilluns hi va haver un boom de visites increïble i això ha estat provocat perquè la gent que gestiona www.arajudo.com (un web aragonès sobre judo, amb notícies i vídeos molt interessants) ha inclòs un link cap a El blog del Judo.

Moltes gràcies.

21 de setembre 2006

Trofeu Ciutat de Barcelona de Judo

Trofeu Ciutat de Barcelona de JudoEl proper dia 7 d'octubre a partir de les 15.30 hores, està previst que tingui lloc, al Pavelló de la Vall d'Hebron, la 34a edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona de Judo, que comptarà amb la participació de diverses seleccions nacionals i regionals que competiran per equips.

Concretament, a part de la selecció catalana, enguany en categoria masculina hi participen les seleccions autonòmiques de Madrid i Galícia, i també els equips de Lisboa (Portugal), Ligúria (Itàlia) i Provence, ACCB Paris i Roches sur Yon, de França.

Pel que fa a la categoria femenina, Catalunya comptarà amb dos equips i, a més, també hi podrem veure les seleccions de Galícia i Madrid i les de les regions franceses de Provence i Toulose.

L'any passat en categoria masculina, la selecció catalana va fer un bon paper, tot i que no va poder arribar a la final i va quedar en tercera posició, per darrere del combinat de l'ACBB de París i de la selecció Gallega. El combinat femení va quedar en segon lloc. A veure si aquest any ho aconsegueixen!

És una bona oportunitat per poder veure judo de bon nivell. Si podeu, no us la perdeu.

31 d’agost 2006

El Judo, la força i la flexibilitat justes

En l'entrenament d'ahir, el Joan, un company que acaba de començar a fer Judo i encara porta el cinturó blanc, ens va preguntar a mi i a un altre noi com ho havia de fer en un combat o randori per poder agafar-se a l'altre (kumi kata) de manera que fes força però que al mateix temps no se li quedessin els braços rígids.

Això és una de les coses que acostumen a passar als que s’inicien en el món del Judo però que amb la pràctica constant desapareixen ja que els moviments es fan més harmònics i s’aprèn a compaginar la flexibilitat amb la força en moments puntuals.

L'explicació que li vaig donar, amb una mica de filosofia, tot s'ha de dir, és que en el kumi kata hem d'actuar igual que si tinguéssim un ocell entre les nostres mans: no el podem agafar massa fort perquè si no, correm el risc d'ofegar-lo, però tampoc el podem deixar massa lliure perquè se'ns escaparà.

29 d’agost 2006

Tornem als entrenaments

Logo del Judo CondalAhir vaig tornar al Judo Condal, el gimnàs on entreno, després de les vacances i em va agradar molt tornar a veure al mestre Talens, a la senyora Maria i a la gent de sempre, amb moltes ganes de fer Judo i de tornar als entrenaments.

A nivell personal, vaig provar un parell de tècniques que havia vist en un vídeo per internet i, la veritat és que, de les dues, n'hi va haver una que no em va sortir i l'altra que sí. En fi, continuarem practicant, perquè la gent està molt forta i sembla que només sigui jo el que no ha fet els deures durant l'estiu.

24 d’agost 2006

El Judo, el millor esport per nens i nenes

Nens practicant Judo
El Judo és un dels esports més adequats perquè el practiquin tant els nens com les nenes ja que no només es basa en el moviment físic sinó que també té en compte nombrosos valors que van més enllà de l’esport.

Jigoro Kano va voler que un dels principals objectius del Judo fos l’educació i la formació dels joves i, per aquest motiu, avui us parlaré dels avantatges que té la pràctica del Judo per als més petits.

L’educació dels infants és una feina que han de fer les famílies i les escoles però el Judo pot ajudar a complementar-la de millor manera que qualsevol altre esport, ja que ofereix als nens i nenes que el practiquen diversos beneficis físics i psicològics.


1.- El judo desenvolupa la coordinació, la flexibilitat i l’equilibri del nen.
2.- Practicar Judo fa que es desenvolupin tots els grups musculars del cos.
3.- Els ossos es desenvolupen millor i s’enforteixin les articulacions.
4.- El judo proporciona resistència i flexibilitat.
5.- Els nens i nenes que practiquen Judo milloren les seves capacitats d’adaptació a nous problemes i situacions.
6.- El Judo millora el caràcter i la relació amb els altres, convertint-se en un dels esports més sociabilitzadors existents actualment.
7.- Fomenta la cooperació, ja que per practicar judo necessites posar-te d’acord amb els companys i això fa que aprenguis a cedir i a no voler imposar sempre la teva voluntat.
8.- El Judo ajuda a desenvolupar la confiança dels infants en ells mateixos i els ensenya a ser humils (sempre hi ha algú de qui es poden aprendre coses noves) i a respectar els altres.
9.- Amb el judo, els nens i nenes aprenen a responsabilitzar-se de les seves accions.
10.- El Judo ensenya a saber-se posar en el lloc de l’altre.
11.- El Judo els fa conèixer millor el seu propi cos i els fa perdre la por al contacte físic amb els altres.
12.- Amb el Judo, els nens i nenes aprenen a respectar i a adaptar-se a les normes.
13.- El Judo fa que els seus practicants reconeguin l’esforç com un valor positiu.
14.- Redueix l’ansietat, les tensions acumulades i els nervis que els infants puguin patir.
15.- El judo va molt bé tant per als nois i noies tímids, que aprenen a relacionar-se, com per als que no paren, ja que els suposa una vàlvula d’escapament.

Així doncs, si teniu un fill o una filla, no ho dubteu més i porteu-lo a un gimnàs on facin judo ja que a través del joc i de la diversió els vostres nens i nenes se’n veuran beneficiats i podran aconseguir tot el que us he explicat.

Per provar-ho segur que no hi perdeu res!

04 d’agost 2006

Consells de neteja del judogui

Sabó Express per netejar els judoguis Durant els mes d'agost, molts gimnasos i clubs de judo catalans fan vacances. Si és el nostre cas i hem de guardar el kimono o judogui a l'armari durant una temporada, el millor que podem fer és deixar-lo en les millors condicions possibles i això inclou, deixar-lo net.

Cada marca de judoguis té les seves pròpies recomanacions però aquestes són les principals perquè el vostre kimono es mantingui en les millors condicions i us duri molt més temps.


1.- renteu-lo sol, girat del revés i sempre en aigua freda
2.- no utilitzeu lleixiu ni detergents que no siguin neutres
3.- no el centrifugueu ni el poseu mai a l'assecadora
4.- no el deixeu eixugar directament al sol
5.- esteneu-lo en posició horitzontal (si no, el seu propi pes pot fer que la roba s'arribi a deformar)


Si, tot i seguir aquests consells, no aconseguiu que el kimono o judogui quedi net i que desaparegui completament l'olor de suor, us recomano les dues opcions següents que eliminaran els fongs que la causen (només per a casos extrems):
6.- renteu el judogui amb vinagre, deixeu-lo eixugar i torneu-lo a rentar seguint els consells de l'1 al 5
7.- plegueu-lo, introduïu-lo en una bossa de plàstic ben tancada i deixeu-lo al congelador durant una nit; una vegada fora, deixeu que el teixit recuperi el seu estat habitual i renteu-lo seguint el procediment recomanat.

Espero que us serveixin i que si en coneixeu algun altre (com deixar-lo 3 dies en remull dins la banyera, per exemple) ens ho feu saber.

    02 d’agost 2006

    David Douillet Judo, un joc interactiu sobre el judo

    Avui toca parlar d'un joc interactiu (per a PC, Play Station 2, Game Cube i X-Box) sobre judo que sembla que ha de sortir al mercat a partir del mes de setembre d'aquest any i que m'ha fet molt bona impressió. Es tracta del David Douillet Judo, un joc que compta amb el suport de la Federació Francesa de Judo i que ha estat realitzat en col·laboració amb un dels judoques gals més reconegut, en David Douillet.

    Pel que he pogut veure en el trailer la simulació dels moviments és bastant realista i sembla que hi ha la possibilitat de realitzar nombroses tècniques tant de peu dret com de judo a terra. Pel que ens diuen a la pàgina web oficial del joc, podrem començar de zero amb un judoka i anar evolucionant, entrenament rera entrenament fins a poder competir tant en campionats locals com a nivell internacional seguint les regles del judo actual.

    Abans d'aquest, només havia vist un altre joc interactiu dedicat al judo (el 3d Judo Fighting) però tot i haver provat la demostració que s'ofereix a la seva pàgina web, no m'havia acabat de convèncer.

    Sembla que el David Douillet Judo promet una mica més d'emoció, tant a la gent que ja coneix el judo com a aquells que no en saben res.

    Us deixo el trailer del joc perquè pugueu dir-me què us ha semblat a vosaltres.


    01 d’agost 2006

    El traductor d'El Blog del Judo

    El blog del Judo en diferents idiomesAcabem d'incorporar una nova utilitat per a la gent que ens visiteu des de Catalunya o des de qualsevol altre lloc de la geografia mundial (cada vegada sou més) i que no coneixeu bé el català.

    Amb l'ajuda de http://www.translendium.com traduïm els continguts d'El Blog del Judo al castellà, l'anglès i el francès perquè pugueu seguir les nostres evolucions en aquests idiomes.

    El sistema de Translendium és dels millors que he trobat i tot i que es tracta d'una traducció automàtica (no és fiable al 100%) sí que ens permet comprendre la idea general de cada post.

    En cada traducció podeu llegir les paraules que no s'han pogut traduït en color vermell i les que han originat algun dubte en color verd, amb les diverses opcions possibles (opció 1 - opció 2).

    Espero que us sigui d'utilitat.

    21 de juliol 2006

    El camí cap al Shodan

    Visiteu www.worldjudo.info o The Road to ShodanCom ja vam comentar en un post anterior sobre els cinturons en el judo, el Shodan és el cinturó negre de primer dan, però avui no us vull tornar a parlar d'aquest tema sinó del fet que ahir vaig estar mirant un blog en anglès que també parla sobre judo.

    El blog en qüestió es diu The road to Shodan (que, traduït, vol dir una cosa així com "el camí cap al cinturó negre"). El fet és que vaig fer un comentari en una de les entrades i vaig signar amb l'adreça web d'El blog del Judo i avui em trobo que el responsable d'aquest (en Yonah Wolf) ha creat un post per donar-nos a conèixer. Molt agraït!

    El blog està actiu des del novembre del 2004, però no m'hi havia fixat mai. Hi ha opinions personals de l'autor sobre el judo i la idea és que hi feu un cop d'ull i que em digueu què us ha semblat.

    20 de juliol 2006

    Tatuatges i Judo

    Kanji del Judo tatuat al pit d'un judoka
    En la societat en què vivim cada vegada es tendeix més al culte al propi cos i hi ha molta gent que es fa algun tatuatge per lluir-lo a la platja, al gimnàs o pel carrer. N'hi ha de totes les mides, formes i colors, de més o de menys mal gust i es fan a tot arreu on ens puguem imaginar.

    El món del judo no és una excepció i ja fa temps que vaig veient com molts judoques es tatuen els kanji (o ideogrames japonesos) del Judo en alguna part del seu cos. Ara que ja fa bon temps em pregunto si és una bona idea o no fer-me'n un.

    La majoria dels que he vist són de mides reduïdes i n'hi ha que els porten a l'espatlla; d'altres se'ls tatuen al pectoral; uns tercers al bessó i d'altres al braç, però jo no sé què fer.

    El judo m'agrada molt i tot el que hi està relacionat també, però no sé si això d'inscriure-s'ho a la pell i fer-se un tattoo és una bona pensada.

    Vosaltres què faríeu?

    Cinturó Negre, Ginger o Yawara

    La Ginger o Yawara Inokuma

    Amb aquests noms, és com coneixem a Catalunya una sèrie de dibuixos animats basada en un manga (còmic japonès) que ens explica les aventures i desventures de la Ginger Inokuma (traducció que les televisions autonòmiques d'aquí van donar a l'original japonès, Yawara) .

    Avui us parlem de la Ginger perquè és una de les poques ocasions en què el públic en general ha tingut ocasió d’acostar-se al Judo a través de la tele i d’aprendre’n alguns conceptes bàsics (per desgràcia a casa nostra les retransmissions esportives de judo no són gaire habituals, però això ho deixem per un altre dia).

    La Ginger és una noia adolescent que vol viure una vida normal, com la resta de noies de la seva edat, però que té un avi, en Jigoro Inokuma, que havia estat campió de judo i que vol convertir-la en la campiona olímpica.

    La figura de la Ginger o de la Yawara, com preferiu, es basa en Isao Inokuma, una judoka real que va guanyar la medalla d’or als Jocs Olímpics de Tokio, l’any 1964.

    El còmic ens explica la trajectòria de la Yawara -des dels seus inicis en el judo fins la seva participació als JJOO de Seül 88 i, posteriorment, als del Barcelona 92- però també hi podem veure la seva evolució com a persona (els seus amors, les seves preocupacions quotidianes, etc.)

    De la sèrie de TV se’n van fer 124 capítols i un especial en què la Ginger participa a les olimpíades d’Atlanta, l’any 1996. Abans però, la història ja s’havia portat al cinema amb una pel·lícula d’imatge real que crec que aquí no hem arribat a veure. (Vosaltres l’heu vist?)

    Així doncs, ja sigui a través del manga, la sèrie de dibuixos animats o la pel·lícula, us recomano que, si no la coneixeu i en teniu l’ocasió, us acosteu al judo a través d’aquesta noia, ja que ens ofereix la possibilitat de conèixer una mica més el nostre esport, des d’un punt de vista poc habitual.

    10 de juliol 2006

    Breu diccionari japonès - català sobre el judo

    Diccionari català - japonès del judoAquest és un breu recull d'alguns dels termes japonesos més utilitzats en el Judo, amb la seva traducció al català


    A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z







    A

    Arashi. – Tempesta.
    Ashi. - Cama, peu.
    Ashi-harai. - Escombrar les cames (peus)
    Ashi-garami.- Enroscar la cama.
    Ashi-waza.- Tècniques de cames (peus)


    B

    Barai.- Escombrada
    Basami.- Tisores


    D

    De.- Endavant, avançat
    Dojo.- Lloc on es practica el Judo, gimnàs


    E

    Ebi.- Tenalles, pinces
    Eri.- Coll


    G

    Gaeshi (Kaeshi).- Contra tècnica
    Gaeshi-waza.- Tècniques de contraatac
    Garami.- Mantenir
    Gari.- Escombrar lluny en forma d’arc
    Gatame(Katame)-waza.- Tècniques de retenció
    Goshi (Koshi).- Cadera
    Guruma.- Roda


    H

    Hadaka.- Despullat
    Hane.- Aleta, aspa.
    Hara.- Estómac
    Harai.- Escombrar
    Harai goshi.- Projecció escombrant la cadera
    Hasami.- Tisores
    Hidari.- Esquerra
    Hiji.- Colze
    Hikomi gaeshi.- Acció rodant de forma entrellaçada
    Hiza.- Genoll
    Hon.- Base


    J

    Jime (shime).- Estrangulament
    Juji.- Creuat


    K

    Kaeshi.- Contraatac
    Kake.- Llençar
    Kami.- Cap
    Kata.- Espatlla
    Kawazu gake.- Enroscar la cama
    Kesa.- Diagonal, bufanda
    Ko.- Petit
    Koshi (goshi).- Cadera
    Koshi-waza.- Tècniques de cadera
    Kubi.- Coll
    Kuzure.- Variant
    Kuzushi.- Desequilibri


    M

    Mae.- Endavant
    Mae-ukemi.- Caiguda endavant
    Maitta.- Em rendeixo
    Maki.- Enrotllar
    Makikomi.- Caure rodant entrellaçats
    Migi.- Dreta
    Morote.- Totes dues mans


    N

    Nage.- Llançament, projecció


    O

    O.- Gran
    Obi.- Cinturó
    Ocurri.- Totes dues
    Osae.- Immobilitzar
    Osae-komi.- Immobilització
    Otoshi.- Vall


    R

    Randori.- Combat de pràctica
    Rei.- Salutació
    Ritsurei.- Salutació de peu
    Ryo (Rio).- Totes dues


    S

    Sabaki.- Desplaçament
    Sankaku.- Triangle
    Sensei.- Profesor, mestre
    Shiai.- Combat
    Shime-waza.- Tècniques d’estrangulació
    Sode.- Màniga
    Sutemi-waza.- Tècniques de sacrifici


    T

    Tachi-waza.- Tècniques de peu
    Tachi-rei.- Salutació de peu
    Tai.- Cos
    Tani.- Vall
    Te-waza.- Tècniques de mà
    Tori.- El que ataca o fa la projecció


    U

    Ude.- Braç
    Ude-kansetsu-waza.- Tècniques de palanca al braç
    Ude gaeshi.- Voltejar luxant elbraç
    Uke.- El que rep la tèncica
    Ukemi.- Caiguda controla
    Ura.- Invers
    Ushiro.- Enrere


    W

    Waki.- Aixella
    Waki gatame.- Luxació amb control axil·lar
    Waza.- Tècnica


    Y

    Yoko.- Costat, lateral


    Z

    Za.- De genolls, agenollat
    Zarei.- Salutació de genolls

    16 de maig 2006

    L'arbitratge i la puntuació en el judo

    Arbitre de judo marcant un ipponEn les competicions oficials de judo sempre hi ha tres àrbitres: el principal (que dirigeix el combat) i dos jutges de cadira (que serveixen de suport i determinen si una acció s'ha produït dins o fora del tatami).

    Els àrbitres de judo han de conèixer bé l'esport per poder atorgar els punts correctament per a cada acció del judoka. Així com en altres esports hi ha gols (que es sumen d'un en un) o cistelles (que poden ser de dos punts o de tres), el judo també té un sistema característic per puntuar:


    Ippon. - És la màxima puntuació en el judo. Quan se n'aconsegueix un, el combat s'atura i el judoka que l'ha aconseguit, guanya. Això pot passar:
    • quan un competidor projecta l'altre de manera controlada, amb velocitat i força considerable i aquest cau d'esquena,
    • quan l'immobilitza a terra (osaekomi) durant un període de 25 segons
    • quan un competidor es rendeix davant d'una estrangulació o luxació (picant dues vegades consecutives amb la mà o amb el peu a terra o al company o dient la paraula maitta)
    • quan no es pot continuar el combat, en el moment en què l'altre rep una amonestació de hansoku-make.

    Wazza ari. - El waza ari és la segona màxima puntuació en el judo, de manera que si un judoka n' aconsegueix dos en un mateix combat, l'àrbitre automàticament li atorga un ippon(és el que s'anomena waza ari awasete ippon). Així, un waza ari es pot aconseguir:
    • quan un competidor projecta l'altre de forma controlada però a la tècnica li falta algun dels factors clau perquè sigui ippon
    • quan s'aconsegueix un osaekomi durant més de 20 segons però menys de 25
    • si l'altre judoka rep una sanció en forma de keikoku això equival a un waza ari per a nosaltres


    Yuko. - El yuko es produeix quan:

    • quan un judoka projecta l'altre amb control però li falten dues de les característiques necessàries per aconseguir un ippon
    • quan s'immobilitza l'altre durant un període superior als 15 segons i inferior als 20
    • si es sanciona l'altre amb un chui

    Koka. - El koka és la puntuació més baixa en el judo i es produeix:

    • quan un judoka projecta l'altre amb control i aquest cau sobre una de les seves
      espatlles, una cuixa o sobre les nalgues amb velocitat i força
    • quan s'immobilitza l'altre durant més de 10 segons però menys de 15
    • si es sanciona l'altre amb un shido

    A més, en el judo també existeixen diverses penalitzacions que són shido, chui, keikoku i hansoku make i que es poden atorgar per falta de combatitivitat, en no realitzar cap moviment d'atac, o per a dur a terme algunes accions antireglamentàries.

    Actualització de les regles del Judo que entra en vigor l'1 de gener de 2009

    10 de maig 2006

    El grau de coneixement i el color dels cinturons: els kyus i els dans

    Cinturó negreEn el judo existeixen diversos sistemes de colors per establir el grau de coneixements del judoka i la seva habilitat per realitzar les diferents tècniques de projecció, immobilització, estrangulació o luxació.

    A Europa s’utilitza el sistema de colors ideat per Mikonosuke Kawaishi, que posteriorment es va generalitzar en la resta d’arts marcials, i que es basa en l’enfosquiment progressiu dels colors, des del blanc fins arribar al negre.

    En els diversos nivells fins al cinturó marró, el grau s’anomena kyu (rokyu, gokyu, yonkyu, sankyu, nikyu i ikkyu) mentre que quan s’aconsegueix el cinturó negre, rep el nom de dan (shodan, nidan, sandan, jodan, godan, rokudan, sichidan, hachidan, kudan i judan).

    Quan un mestre adquireix el 6è dan pot portar el cinturó de color blanc i vermell i quan arriba al 9è dan, es pot posar el cinturó de color vermell. El codi ètic del judo diu que si un mestre d’aquest nivell dirigeix un entrenament ha de portar aquests cinturons però que si participa en els randoris o combats ha de portar el cinturó negre, ja que seria una falta de respecte que un judoka de grau inferior pogués guanyar un mestre amb el cinturó vermell.

    Al Japó o als Estats Units el sistema és lleugerament diferent i per als adults només disposen del color blanc i del color marró per definir les diverses fases d’aprenentatge anteriors al color negre. Al Japó, els nens que tenen el 1r, 2n o 3r kyu porten un cinturó de color morat mentre que als EUA, està generalitzada la utilització d’un sistema combinat (es fa servir el sistema de colors europeu però els joves amb el 1r kyu porten el cinturó morat).

    En el següent gràfic podeu veure la distribució dels colors i els cinturons segons els graus de coneixement. Teniu en compte que, per als nens i nenes, a vegades s'utilitzen cinturons intermedis (blanc - groc, groc - taronja, taronja - verd, verd - blau o blau-marró):


    Els diversos cinturons i graus del judo

    14 de febrer 2006

    Introducció a les tècniques del judo

    Tai Otoshi, una de les tècniques de projecció o nage wazaEl judoka pot utilitzar diverses formes de combat o tècniques que es classifiquen en dos grups segons es realitzin de peu dret (les anomenades tècniques de projecció o nage waza) o al terra (katame waza o ne waza).

    Quan parlem del nage-waza ens referim a tècniques amb les que es busca el desequilibri de l’adversari i les poden subdividir en tachi waza (o l’art de projectar des de la posició de peu dret) o sutemi waza (quan un practicant està dret i l’altre no). Alhora, dins el grup del tachi waza, existeixen el te waza (tècniques de mà), el koshi waza (tècniques de cadera) i l’ashi waza (que agrupa les tècniques realitzades amb la cama o amb el peu) . Dins del sutemi waza hi trobem dues subdivisions més: el ma sutemi waza (quan tori es troba amb l’espatlla sobre el tatami) i el yoko sutemi waza (quan té un costat al terra)

    Si ens centrem en el ne-waza podem guanyar el combat aplicant tècniques d’immobilització (osaekomi-waza), luxació (kansetsu waza) o estrangulació (shime waza)

    Originàriament, Jigoro Kano també va recollir diverses tècniques addicionals encaminades a atacar els punts vitals del cos i que inclouen cops i immobilitzacions de les articulacions. Són les que s’agrupen amb el nom d’atemi waza però cal destacar que actualment, no s’ensenyen ni es practiquen en el judo esportiu.

    04 de gener 2006

    El kumikata

    kumikataEl kumikata és la manera especial que tenen els judoques d'agafar-se i és el primer que s'ha de fer per intentar desequilibrar l'adversari.

    Existeixen diverses maneres d'aferrar-se al company o companya de pràctiques, tot i que la bàsica consisteix en agafar amb la mà dreta el judogui del contrari a l'alçada de la seva solapa esquerra i, amb l'esquerra, la màniga dreta de l'altre, una mica més amunt del colze (les posicions s'inverteixen si ets esquerrà). Aquesta manera d'agafar-se evita que quan es cau es pugui posar el braç per parar el cop, amb el conseqüent risc de lesionar-se el colze.

    En el kumikata no s'han de tenir els braços rígids però tampoc s'han de deixar solts. Cal trobar un terme mig per evitar que ens projectin i per poder començar els nostres atacs de manera ràpida, sense que ens endevinin les intencions. És important anar variant la manera d'agafar en funció de la tècnica que volguem fer i, amb el temps i la pràctica, és recomanable saber aferrar-nos tant pel costat dret com per l'esquerre.

    Les caigudes o ukemis

    Mae-maware-ukemi

    El primer que hem d'aprendre quan ens disposem a practicar judo és a caure! A diferència d'altres arts marcials, al judo no es donen cops de puny ni de peu, sinó que es desequilibra l'adversari per fer-lo caure. Per aquest motiu, és bàsic que tot practicant del judo sàpiga com fer-ho sense fer-se mal.

    Per aprendre a caure, cal practicar els diversos tipus de caigudes o ukemis amb freqüència i fixar-nos bé en cada moviment, per automatitzar-lo.

    Al judo hi ha tres tipus diferents de caigudes, que es poden fer tant pel costat dret (migi) com per l'esquerre (hidari):

    1. Les caigudes cap endavant
      En aquest grup hi podem trobar la caiguda de front o Mae-ukemi, que serveix per evitar que ens fem mal a la cara, el pit o l'abdomen, i la caiguda cap endavant en moviment o Mae-maware-ukemi, que es realitza rodant sobre el braç.
    2. Les caigudes de costat o Yoko-ukemi
    3. Les caigudes enrere o Ushiro-ukemi, que ajuden a protegir el cap, evitant que toqui el terra.



    El respecte en el Judo: la salutació

    RitsureiEn el Judo és habitual saludar al principi i al final de l'entrenament, tant al creador del Judo, Jigoro Kano, com al mestre o sensei que farà la classe.

    També s'ha de saludar al company amb el que practiques, quan comences i acabes un exercici en parella o un combat d'entrenament (o randori).
    Zarei
    Existeixen dos tipus de salutació, depenent de la posició en què es troben els judoques: si la pràctica és de peu dret, la salutació s'anomena Ritsurei; si es tracta d'un exercici de terra, la reverència es fa de genolls i rep el nom de Zarei.