21 de novembre 2008

Nova normativa de Judo

Darrerament he pogut llegir en diversos llocs que, a partir de l'1 de gener de 2009, entra en vigor una nova normativa d'arbitratge en Judo que afectarà la manera de fer judo en competició.

La nova normativa arbitral de la Federació Internacional de Judo té uns quants elements a tenir en compte que resumeixo a continuació. Amb tot, us recomano que us llegiu detingudament la normativa completa ja que si no la coneixeu, podeu arribar a perdre algun combat sense saber perquè.

- Desapareix el KOKA. Les puntuacions podran ser YUKO, WAZA ARI i IPPON
- OSAE KOMI de 25 segons: YUKO (15 segons), WAZA ARI (20 segons) i IPPON (25 segons) - El SHIDO és l'única amonestació possible. La primera penalització no tindrà efecte. El segon SHIDO és un YUKO per a l'adversari, el tercer serà un WAZA ARI per al contrari i al quart SHIDO, perdrem el combat.
- Tècnica d'OR a un màxim de 3 minuts. El primer SHIDO no representarà perdre el combat.
- Accions al límit del tatami vàlides si hi ha contacte amb l'àrea de combat. Igual que es feia fins ara en el NE WAZA, no s'aplicarà MATE si un dels competidors toca amb qualsevol part del seu cos, l'àrea central.
- Desqualificació si el judogui no compleix les mides reglamentàries. El judoca és el màxim responsable de portar el judogui amb les mides reglamentàries. Apareix el SOKUTEIKI com a dispositiu de mesura de les mides del judogui. Si l'àrbitre comprova les mides del judogui i no són correctes, aplicarà HANSOKU MAKE i el judoca perdrà el combat.

A més, també se sancionarà amb SHIDO:

- Rebutjar el KUMI KATA deixant d'agafar o fent que l'altre es deixi
- Bloquejar el KUMI KATA empenyent amb els braços
- Bloquejar el KUMI KATA apretant al contrari cap a baix per impedir els seus atacs
- Mantenir una posició excessivament defensiva
- Agafar amb la mà el pantaló de l'adversari, ja sigui per atacar o per defensar-se
- Realitzar un fals atac llençant-se d'esquena, sense desequilibri ni intenció de projectar
- Realitzar un fals atac llençant-se de genolls sense desequilibri ni intenció tèncica de projectar







Crec que amb aquestes normes es busca afavorir l'espectacle i el bon judo ja que es deixen de banda les pràctiques més negatives que alguns judoques posaven en pràctica per guanyar els seus combats. A vosaltres què us semblen? Hi veieu algun inconvenient?

3 comentarios:

Anònim ha dit...

L'unic que veig es que en comptes de intentar crear un millor ne-waza nomes es fa mes que ficarli problemes quan es una part funamental del judo i que s'hauria de pendre mes en serio.

Anònim ha dit...

No acab de veure clar aixó de no poder agafar el pantaló en cap circunstància ni tan sols per atacar, a mi em sembla un error.

Marc Contijoch ha dit...

Pel que he anat veient en els combats que s'han realitzat amb aquesta normativa, sembla que això d'agafar el pantaló no inclou les tècniques on s'agafa la cama però crec que és una mesura més encaminada a evitar les defenses exagerades que no pas els atacs reals i sincers.