14 de novembre 2011

Francesc Talens Coral, 9è Dan de Judo

Aquest passat cap de setmana s'ha celebrat la Gala del Judo Català en la que s'ha concedit el 9è Dan al Mestre Francesc Talens i Coral, del Judo Condal.

L'entrega del diploma i del cinturó vermell que l'acrediten com a 9è Dan han estat a càrrec del President de la Federació Espanyola de Judo, el senyor Juan Carlos Barcos, i han servit per destacar la important trajectòria del Mestre en el Judo estatal.

Frances Talens, 9è Dan
Juan Carlos Barcos, fent entrega del cinturó vermell i del diploma de 9è Dan a en Francesc Talens. Foto Judo Badia.
Fins ara, a Espanya només hi havia quatre cinturons vermells amb el 9è Dan, que passen a ser cinc amb el nomenament d'en Francesc Talens. Es tracta dels Mestres José Navarro (de Palència), Lee Young (ex entrenador de l'Equip Olímpic Espanyol), Víctor Gaspar (pioner del Judo a Euskadi) i Shu Taira (autor del famós llibre 'La esencia del Judo').

Francesc Talens Coral
Francesc Talens Coral, en una imatge d'arxiu.
Foto Judo Condal.
En Francesc Talens i Coral (o Paco Talens per als amics) va nèixer a Barcelona el 4 de maig de l'any 1929 i, tal com ens explica El Mundo Deportivo del 3 de març de 1988 (a la pàgina 52), va iniciar-se en el món del Judo de la mà d'Henri Birnbaum a l'Academia de Judo i de Jiu Jitsu que ell mateix havia obert al número 57 del carrer Casanova. Birnbaum va ser un dels introductors del Judo al nostre país durant la dècada dels 50 i era deixeble del japonès Mikonosuke Kawaishi, propulsor del sistema de colors en els cinturons i que, alhora, havia introduït l'esport creat per Jigoro Kano a França i a Europa.

Talens va enamorar-se de seguida del Judo i va iniciar-s'hi primer com a alumne i després com a ajudant del propi Birnbaum, fins que el 1967 va fundar el seu propi club, el Judo Condal, que recentment ha celebrat els seu 44è aniversari.

A banda de 9è Dan,  Francesc Talens és Mestre Entrenador Nacional, Llicenciat en Educació Física, Àrbitre Internacional de Judo, Professor d'arbitratge i Professor numerari en les especialitats de Judo terra (Ne waza), Kata i Arbitratge.

Talens ha estat Professor adjunt d'Educació Física a l'INEF, i fundador del GUL (Grup Universitari de Lluita). A més també ha estat relacionat a diferents nivells com a fundador, professor adjunt o director tècnic als grups de judo universitaris de Terrassa, l'Ateneu Vilassanès, el club DAUMAR, el Judo Blanes, el Judo Pobla de Segur, els Col·legis dels Germans Maristes de Sants-Les Corts i de Sant Joan. A més també ha col·laborat com a assessor tècnic amb els clubs de Judo de la Seu d'Urgell, o de les Escoles Pies de Sant Anton, entre d'altres.

El Mestre Talens ha ocupat diversos càrrecs tècnics tant en l'estructura de la Federació Catalana de Judo com en la Federació Espanyola de Judo i Esports Associats.

Des del Condal, el seu club, ha ajudat a créixer a més de 170 cinturons negres, entre els que destaquen un 7è Dan, dos 6è Dan, dos 5è Dan, quatre 4t Dan, deu 3r Dan i setze 2n Dan des que el va fundar fins el passat 16 de juliol de 2011, en què va estar actiu, posant-se religiosament el seu judogui cada dia d'entrenament i transmetent el seu ampli coneixement sobre el Judo a tots els seus alumnes.

La família del Judo Condal
Alguns dels judoques del Condal, en un homenatge a Francesc Talens, durant el 2010. Foto Judo Condal.


Talens ha forjat grans campions entre els que destaquen Joan Enrich, Xavier González de Linares o Ferran Cabañó entre molts d'altres i també ha ajudat a progressar en el món de l'arbitratge a José Manuel Cortés (7è Dan i Àrbitre Mundial, Internacional i Olímpic), Arnald Armentano (6è Dan i Àrbitre Internacional), José Maria Garcia (6è Dan i Àrbitre Continental)

A banda, el Mestre ha rebut durant la seva trajectòria esportiva, diversos premis i honors entre els que destaquen la Medalla de plata al mèrit esportiu (1975), la Placa al Mèrit Esportiu i la Dedicació (1980), la Placa al Mèrit Esportiu (1981), el Víctor de Bronze (1982) o la Medalla als Forjadors de la Història Esportiva de Catalunya, més recentment.

Per això, per la seva trajectòria i per tot el que ens ha ensenyat: moltes gràcies Mestre i moltes felicitats!!!

7 comentarios:

Didac ha dit...

Molt emotiu Marc. Crec que aquesta entrada s'hauria de pujar a la viquipèdia. Ho parlem al club!!!

Anònim ha dit...

Moltes felicitats Mestre Talens. Aquest moment ja forma part de l'historia del Judo català en el que a un mestre i pioner se l'hi ha otorgat el cinturó vermell 9è Dan en reconeixament al treball constant i sobre tot compromes amb el Judo de casa nostra.
Una abraçada Mestre.

Maurici Casasayas i Botines

Anònim ha dit...

Moltes felitcitats Mestre Talens pel Cinturó Vermell 9è DAN.

Una forta abraçada del Judo ARVI i JC Vallès a vostè i als seus alumnes.

L´Enhorabona!!!

David Soriano

Joan Enrich ha dit...

Em sumo a les felicitacions, obviament pel nostre estimadissim Mestre, ( és molt gran això de poder presumir d' un mestre 9e dan!) però també, com diu en Didac, per la crònica i la web de' n Marc. A més és molt maco veure com s' hi sumen al reconeixament, amics de fora del club com en Maurici i en David.

Joan Marcual ha dit...

L'enhorabona i moltíssimes felicitats per aquest 9è. dan, més que merescut, mestre Talens. Vosté és un exemple per tots els mestres de judo. N' estem ben orgullosos. Una abraçada.

Joan Marcual

Toni Tassani ha dit...

Moltes felicitats Mestre. I una entrada fantàstica.
Toni Tassani

Diego Fernández ha dit...

Mi enhorabuena y felicitación por ese muy merecido 9º Dan por el buen trabajo y su dedicación a nuestro amado Judo.
Reciba un fuerte abrazo del judo tao.
Diego Fernández