25 d’octubre 2006

El Kata en el Judo

Fins avui hem tractat diversos aspectes del judo (vam començar amb les coses més bàsiques, com el judogui o els valors del judo i hem anat evolucionant, explicant algunes tècniques o parlant de diverses competicions…) però encara no havíem parlat mai dels Kates.

En japonès, la paraula Kata significa literalment “forma” i podríem dir que és el complement perfecte del randori (pràctica lliure en un combat d’entrenament) ja que segueix uns moviments, uns rituals i unes tècniques preestablertes.

Hi ha diversos tipus de kates però els principals són:

Nage No Kata.- constituït per cinc grups de tres tècniques o formes de llançament, és el kata que es demana actualment en examinar-se per al cinturó negre 1r dan i ensenya les formes de projectar l’adversari al terra



Katame No Kata.- inclou les formes d’agafar al terra, d’immobilitzar, d’estrangular i de luxar



Kime No Kata.- formes de decisió, tant de peu dret com a terra


Ju No Kata.- formes de suavitat




Kodokan Goshin Jutsu.- formes de defensa personal amb les mans buides o utilitzant armes



Itsutsu No Kata .- formes incompletes



Koshiki No Kata.- Formes antigues que Jigoro Kano va adoptar per crear el Judo


Seiryoku Zen'Yo Kokumin Taiiku No Kata.- Forma o Kata en què es descriu l'Educació Física de màxima Eficiència, que promou el desenvolupament de ments sanes i de cossos forts i que té una part que es desenvolupa individualment i una altra en parelles. (Disculpeu-nos però no hem trobat cap vídeo que ho pugui il·lustrar Per fi hem localitzat un vídeo de demostració - [19-06-2008]).



Gonosen No Kata.- Formes de contraatac (la part interessant del vídeo comença a partir de 1'40'')

2 comentarios:

M.À. Vicens ha dit...

Com anem?
Un parell de coses, i no voldria entrar en un debat estèril, però malgrat tenir en compte que el japonès no distingeix el gènere dels mots, les llengües en què es pot distingir el gènere el mot KATA és masculí. Així seria EL kata o EL nage no kata, ... (mireu el llibre del Kodokan del Mestre Kano, en la versió castellana, és clar), malgrat hi ha una certa tendència a fer-lo femení (?).
Una altra cosa, el Kata per a molts judokas és un “anacronisme” o una cosa necessària per aprovar els dan. En canvi, crec que el Kata és un dels aspectes fonamentals per entendre el Judo. En la meva opinió El Kata s’ha d’entrenar i aprendre de la mateixa manera que s’aprèn randori o el waza. A qualsevol edat i a qualsevol grau.
En el llibre del Kodokan, Jigoro Kano ja apuntava la importància d’aprendre els kata i de la seva pràctica diària. Aspecte que lamentablement s’ha deixat de banda.
Actualment, hi ha una certa recuperació del Kata. Com a exemple, aquest any s’ha celebrat el desè campionat d’espanya de katas de judo, la celebració del campionat europeu de katas de judo (l’edició del 2008 a Malta) o a finals de l’any passat hi va haver el primer obert internacional de katas al Kodokan.
Si assistiu al curs que realitzarà Rafael Ortega el proper dissabte (6 de juny) i teniu l’oportunitat, demaneu-li sobre la seva visió del Kata (en masulí!).

Marc Contijoch ha dit...

Hola Miquel Àngel!

Moltes gràcies per la correcció. Ara mateix no recordava que hagués escrit La Kata enlloc d'El Kata en aquest article.

Pensant-ho bé, sempre que en parlo acostumo a dir-ho en masculi, exceptuant alguna vegada que ho dic en plural i em sona millor "fer les kates" que "fer els kates".

Ara mateix ho canvio.
Gràcies per l'aportació i fins aviat.