16 d’abril 2008

Yamashita i el seu ouchi gari

Fa poc temps que us vaig deixar un vídeo d'en Jimmy Pedro fent Ouchi gari i potser us sembla que em repeteixo una mica però avui he trobat una sèrie sobre la mateixa tècnica realitzada per un dels meus ídols del judo, en Yasuhiro Yamashita i no he pogut evitar escriure'n un article. Crec que és molt interessant veure tots els passos que segueix aquest gran competidor i, si us interessa, poder veure les diferències amb la versió d'en Jimmy, practicar totes dues opcions i quedar-vos amb la que més us convingui.

Els vídeos són molt instructius i, a més, em serveixen per explicar tres conceptes que encara no havia tractat a El Blog del Judo: el kuzushi, el tsukuri i el kake.

En Judo, qualsevol tècnica de peu dret ha de passar per tres fases que són el desequilibri (kuzushi), la preparació (tsukuri) i la projecció (kake).

1.- El Kuzushi ens permetrà projectar l'adversari, sigui de la mida que sigui, perquè una vegada està desequilibrat, perd tota possibilitat de fer servir la seva força.

2.- En el Tsukuri posicionem l'Uke en la posició més apropiada per a l'execució de la tècnica que volem fer de manera que no es pugui defensar. Simultàniament, en Tori busca la posició més adequada per tenir èxit.

3.- El Kake, és la finalització de la tècnica o projecció i està estretament lligat al Tsukuri tot i que habitualment s'expliquin de forma separada.

I després de la teoria, passem a l'acció amb l'Ouchi gari d'en Yamashita. Els vídeos estan enregistrats en un seminari que va fer a la Universitat de Georgetown el passat mes de febrer.

Kuzushi





Tsukuri



Kake