21 d’octubre 2008

Quina és la millor edat per començar a fer Judo?

En Mickey Mouse i l'ànec Donald practicant Judo en un segell editat a les Illes d'Antigua i BarbudaAlguna vegada us heu preguntat quina és la millor edat per començar a fer Judo? Vosaltres quants anys teníeu quan vàreu començar? Avui he trobat un article molt interessant al blog de Mokuren Dojo on ens expliquen el seu punt de vista (en anglès) i m'han vingut ganes de comentar-lo.

Per a tots aquells que no us sentiu gaire còmodes amb l'idioma de Shakespeare, us faig un breu resum, per si teniu fills i penseu apuntar-los a un gimnàs a aprendre Judo.
Pautes bàsiques per iniciar-se en el Judo:

  • Nens i nenes de 3 i 4 anys: poden escalfar i fer alguns exercicis específics, però la majoria no tenen la coordinació física necessària per poder fer exercicis i tècniques complexes. Els agradar fer randoris amb companys de la seva mateixa edat i mida. S'ha de buscar que els nens es diverteixin per evitar que perdin interés en l'esport i continuïn practicant-lo l'any següent.

  • Nens i nenes de 5 a 6 anys: és l'edat ideal perquè els més petits comencin a practicar alguna activitat esportiva. Els 6 anys sembla ser l'edat recomanada per al començament de les classes de judo però, com amb tot, sempre hi ha excepcions i s'ha de tenir en compte la maduresa física i intel·lectual de l'infant. Continua la diversió a les classes però seguint els esquemes marcats per al bon funcionament de la classe.

  • Nens i nenes de 7 i 8 anys: són més competitius, tenen més coordinació i fan millor les coses en els randoris. Alguns tenen dificultats a l'hora de realitzar exercicis repetitius. Comencen a entendre les normes i l'estructura de la classe però s'ha de tenir en compte que continuen sent nens i que, sovint, es comporten com els més petits.

  • Nens i nenes de 9-12 anys: es va augmentant la dificultat progressivament i ja es poden fer coses més complicades però continuen gaudint de l'aprenentatge basat en els jocs.

  • Al voltant dels 13 anys es comencen les classes amb l'estil de les dels adults. En general els joves són prou grans i tenen la suficient coordinació per iniciar-se en el món de la competició i per dur a terme exercicis complexos sense problemes.

Com us he comentat, aquest és el punt de vista de la gent de Mokuren Dojo i, com sempre, hi haurà gent que no hi estarà d'acord. A mi m'ha semblat que és una bona guia però si teniu algun altre punt de vista, esteu convidats a fer-nos-lo saber en els comentaris.

3 comentarios:

Patrick Parker ha dit...

Hey! I'm glad you enjoyed the article I posted. Thanks for the link and thanks for spreading it around. I've enjoyed stopping in at your blog occasionally.

Pat

Unknown ha dit...

Estic prou d'acord amb l'article, sempre pensant que cada xiquet es un món, però la regla general es la que has reflectit.

Miquel Riera ha dit...

Hola Marc, penso que l'escrit es prou encertat , peró cal tenir en compte el conjunt de la classe , i les eines que pugui disposar el professor.
Evidentment cal jugar amb la mainada , peró si el grup es homogeni es més facil trobar els jocs més apropiats per aconseguir els objectius preestablerts.