09 d’octubre 2007

Koshiki no kata

Avui us deixo un vídeo actual d'una de les kates més antigues del judo, que es veuen poques vegades.

Es tracta del Koshiki no kata (formes antigues) i mostra una part més artística del Judo i, alhora, desconeguda per molts. Jigoro Kano la va mantenir dins el programa del nostre esport com a reconeixement al Jiu Jitsu del que va extreure gran part del que avui coneixem com a Judo.

Diuen que va ser en record d'un dels seus mestres de l'escola de Kito (Tsunetoshi Likubo) i si ens hi fixem bé podrem veure com els moviments recorden els que podrien fer els antics samurais amb les seves armadures (de fet, en algunes exhibicions Tori i Uke porten aquestes vestimentes, potenciant encara més l'espectacularitat de l'exercici).

Es tracta d'un Kata especialment dur per a l'Uke (el que és projectat) ja que moltes tècniques incloses en aquest kata són de sacrifici. A més, té la particularitat que, en la primera part, s'executen diversos parells de tècniques molt similars però que en la segona repetició tenen petites variacions en els moviments o les reaccions d'UKe que fan que Tori hagi de modificar la projecció.

El final del Kata (els últims 7 moviments) són totalment diferents de la resta i transformen la pesadesa inicial en tècniques alegres i lleugeres que representen l'alegria després d'una batalla (i del fet d'haver-se pogut treure l'armadura). Aquesta varietat i el fet que sigui el kata que lliga l'essència del Jiu Jitsu amb el Judo feien d'aquest Kata el preferit del Mestre fundador Jigoro Kano, que el va exhibir davant l'Emperador del Japó en diverses ocasions o en mostres del Judo a Europa i la resta del món.

Bé, doncs, després d'aquesta presentació, us deixo el vídeo promès: Koshiki no kata.