Ja hem parlat en diverses ocasions dels beneficis de la pràctica del judo per a nens, joves i persones adultes com una de les modalitats esportives més completes. Avui però volem explicar-vos una aplicació del judo de cara a un col·lectiu específic, els nens i nenes que pateixen el Trastorn de Dèficit d'Atenció amb o sense Hiperactivitat (TDAH).
Investigadors i psicòlegs de València estan duent a terme al Club Deportivo Dominicos una teràpia pionera per a nens i nenes amb aquest trastorn, que afecta un 10% de la població en edat escolar, i que es produeix per una alteració en la producció de neurotransmisors com la noradrenalina i la dopamina. Això es tradueix en què el nen o nena té problemes d'atenció, hiperactivitat i li costa controlar la seva impulsivitat.
Aquesta nova manera d'ensenyar el Judo a un col·lectiu tan específic s'ha anomenat Tatami Teràpia i es basa principalment en el contingut d'una classe de Judo, on els nens se senten motivats per aprendre l'esport, però amb l'afegit i l'aportació de terapeutes especialitzats que ensenyen estratègies d'atenció, autocontrol i habilitats socials.
Els nens practiquen, en grups de fins a 10 alumnes, diversos jocs didàctics en un tatami de judo, s'ho passen bé i, a més, aprenen a estar més atents i a controlar els seus impulsos i reaccions.
El projecte està dirigit pel psicòleg i judoca Iván Salazar i compta amb el suport de la Universitat de València i de l'Obra Social La Caixa.
Podeu obtenir més informació sobre aquesta iniciativa visitant la web http://www.tatamiterapia.com/ , enviant un mail al següent correu electrònic tatamiterapia@gmail.com o trucant al telèfon 636 01 68 62 (Lucía Ribes).
Us deixo un vídeo de la CNN on s'explica com funciona la Tatami Teràpia
També podeu visitar les següents pàgines web sobre el tema:
- "El yudo como terapia". Article al diari El País (28-08-2006)
- "Nueva Terapia para niños con TDAH". Article publicat a El diario montañés (23-10-2007)
- Tdah .- Información hiperactividad y déficit de atención. (informació general sobre aquest transtorn).
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada