30 de novembre 2007

Noves tècniques de Judo

Ja hem parlat en anteriors ocasions de les diverses tècniques de Judo que existeixen i hem fet alguns articles específics sobre algunes d'elles i les seves peculiaritats. Amb tot, el Judo és un esport viu i sempre hi ha novetats per aprendre i per tenir en compte.

El Kodokan, la màxima institució del Judo al Japó, reconeix oficialment un total de 96 tècniques, mentre que la Federació Internacional de Judo, en comptabilitza 99.

El cert és que en el Judo hi ha infinites possibilitats d'executar un moviment o tècnica concreta i és especialment en la competició on es veuen variacions i canvis de les tècniques conegudes, que acaben convertint-se en noves tènciques.

Aquest és el cas de les tècniques que ha classificat en Roy Inman, 8è Dan de la British Judo Association. Són un total de 30 novetats vistes en competició que s'han il·lustrat amb les meravelloses instantànies del fotògraf ©Bob Willingham, del World of Judo Magazine, un superespecialista en fer bones fotos de Judo. Els noms que els han posat són provisionals i segueixen la nomenclatura tradicional japonesa que, tot i que no s'utilitza en tots els països on es practica el Judo, proporciona una indicació molt bona sobre quina tècnica és (sempre que es conegui el significat japonés dels termes...).

La classificació de les tècniques innovadores de la competició internacional és la següent:

1.- Mae daki uranage

Mae daki uranage

2.- Kata sode ashi tsurikomi goshi

Kata sode ashi tsurikomi goshi

3.- Kata sode seoi otoshi

Kata sode seoi otoshi

4.- Kata eri sode tsurikomi goshi

Kata eri sode tsurikomi goshi

5.- Ryo ashi tomoenage

Ryo ashi tomoenage

6.- Uchi ashi dori tani otoshi

Uchi ashi dori tani otoshi

7.- Soto mata seoi otoshi

Soto mata seoi otoshi

8.- Morote eri seoinage

Morote eri seoinage

9.- Ashi hara gatame

Ashi hara gatame

10.- Ryo hiza seoi otoshi

Ryo hiza seoi otoshi

11.- Hiza soto muso

Hiza soto muso

12.- Kata te ashi koshi jime

Kata te ashi koshi jime

13.- Daki kosoto gake

Daki kosoto gake

14.- Yoko tomoenage

Yoko tomoenage

15.- Yoko kata guruma otoshi

Yoko kata guruma otoshi

16.- Mae hiza uranage

Mae hiza uranage

17.- Ryo hiza kata guruma

Ryo hiza kata guruma

18.- Kata soto ashi dori

Kata soto ashi dori

19.- Uchi kibusu gaeshi

Uchi kibusu gaeshi

20.- Soto kibusu gaeshi

Soto kibusu gaeshi

21.- Kata-uchi-ashi-dori

Kata uchi ashi dori

22.- Morote kata sode tai otoshi

Morote kata sode tai otoshi

23.- Soto-ashi-dori-ouchi-gari

Soto ashi dori ouchi gari

24.- Ko uchi gake mata makikomi

Ko uchi gake mata makikomi

25.- Kata hiza te ouchi gake ashi dori

Kata hiza te ouchi gake ashi dori

26.- Kata hiza tai otoshi

Kata hiza tai otoshi

27.- Ushiro hiza ura nage

Ushiro hiza ura nage

28.- Kata ashi tai otoshi

Kata ashi tai otoshi

29.- Sense nom 1 (quin nom li posaries tu?)

Tècnica sense nom 1

30.- Sense nom 2 (i a aquesta?)

Tècnica sense nom 2

Fotos: ©Bob Willingham, World of Judo Magazine

6 comentarios:

Miguel ha dit...

Hay algunas (como "eri morote seoi")que no merecen ese cambio de nombre: Solo cambia uno de los agarres, pero la técnica no varía. Es como llamar "Ashi Dori Ko Uchi Gari" al Ko Uchi Gari que se usa mucho en competición agarrando la pierna con una mano para asegurar la caída de Uke. O, por ejemplo, "Sode Dori Tai Otoshi" cuando es Tai Otoshi con los dos agarres de Tori en la manga de Uke. Qué queréis que os diga, solo sirve para embarullar las cosas.... ¿Alguien recuerda qué técnica es "Ryo Ashi Dori"?

Marc Contijoch ha dit...

Hola Miguel,

Sí que es veritat que hi ha tècniques que varien molt poc en relació a la tècnica original.

Amb tot, ja es diu a l'article que es tracta d'una classificació provisional i que les tècniques no s'han acceptat com a bones oficialment.

Suposo que els màxims estaments del Judo han d'estudiar cada cas en concret i decidir si l'accepten o la consideren una petita variació sense la importància necessària per a establir una nova tècnica. De totes maneres, aquests processos són molt llargs i ja es veurà quan les acceptin.

Jo em miro aquesta classificació com una ordenació útil perquè els professors puguin ensenyar les tècniques i les variants als seus alumnes competidors d'una manera més fàcil. Res més. No crec que sigui per a enredar les coses sinó més per a clarificar-les i fer-les més accessibles a tothom.

De totes maneres, sempre és bo que hi hagi diferents opinions i maneres de veure les coses. Moltes gràcies per participar i fins aviat.

judonovaunio@hotmail.com ha dit...

La veritat es que jo com a judoca comparteixo la idea de Miguel, per mi un kata guruma es basa en agafar un braç i una cama girant per la part de dintre, i a partir d'aqui totes les variacions son vàlides per tal d'aconseguir puntuar.

Una altra cosa es que com a monitor de judo m'interessi ser el màxim de correcte possible a l'hora de exposar una técnica.

Aquesta classificació es molt útil pels entrenadors, pero per als competidors no tant.

Es només la meva opinió

MARC DAILOS

judonovaunio@hotmail.com ha dit...

Per cert soc un negat per recordar els noms de les tècniques (i crec que no soc l'unic)

Marc Contijoch ha dit...

A mi això dels noms també em passa!

La idea que vaig tenir en posar-les era més de cara a poder veure alguna cosa nova que no pas perquè la gent se les hagués d'aprendre totes amb els noms i tot.

N'hi ha algunes que ja coneixem (amb nom o sense) i que no ens cansem de veure en competició però però n'heu vist alguna de curiosa que us hagi interessat i que vulgueu practicar? Jo provaré Kata soto ashi dori a veure si em surt.

E.D.H. ha dit...

Buenas! Soy Miguel de Judo San Fernando, de nuevo.
Acabo de leer vuestras opiniones y, como siempre que se reflexiona sobre estas cosas, (y si se tiene un poco de "flexibilidad", que de eso va el Judo...) uno sale con una nueva visión del asunto. Si que es verdad que, como dice Marc, pueda servir para la enseñanza en el tatami, a la hora de ser más precisos describiendo técnicas y eso, pero sinceramente, como dice el compañero de judonovaunió (un saludo), a la mayoría a veces nos bailan los nombres.
Yo me he ido acostumbrando a memorizar los términos japoneses más usuales porque también practico Aikido y aún recuerdo algunas cosas del Ju Jitsu que hacía con mi padre de enano, pero no es lo normal.
Por mi parte, enseño a mis alumnos competidores (aun no con mucho exito,sinceramente) una variante de Kata Guruma y otra de Tsuri Goshi que he "traído" del Aikido. Ambas se hacen girando "al revés" y se tiene la sensación de entrar "desde fuera". Por tanto, podría definirlo como "Morote Soto Kata Guruma" (Agarre con dos manos y Kata Guruma exterior) e incluso "Ashi Dori Soto Kata Guruma" cuando agarro la pierna y entro "por fuera". Pero realmente no tengo alumnos con esa capacidad o memoria o que se yo... Para ellos es "nuestra técnica secreta", "nuestro Kata Guruma por fuera", y a correr. Daos cuenta de que "Kata Guruma" solo significa "Rueda sobre el Hombro", y eso es un concepto tan amplio que caben muuuuchas maneras de hacerlo. Sirva como ejemplo que esa técnica, en Aikido, se llama "Kaiten Nage" (Proyección circular, en rueda) junto a, que yo recuerde, unas 5 o 6 más, entre otras nuestro "Tomoe Nage". Todas son Kaiten Nage. Y no hay problemas, de momento...
Como curiosidad, os diré que lo que ahora se conoce como "Morote Gari" yo lo conocí, allá por 1980, (soy un viejuno) como "Ryo Ashi Dori". Asimismo, Kuchiki Taoshi era "Kata Ashi Dori". las técnicas son exactamente las mismas, pero se les ha cambiado el nombre...
Por otro lado, sí hay cosas curiosas que habría que probar, como dice Marc. El Judo está vivo y debe progresar (fijaos en los videos antiguos y vereis la diferencia con el Judo actual..), pero hay que ser muy cuidadoso. Por eso, seguramente, aún están estudiando qué hacer con esas denominaciones. Aparte, claro está, de que los japoneses son muy suyos...
Un saludo a todos y perdón por la charleta....