19 de novembre 2007

Les lesions al genoll, les més habituals en el Judo

Genoll lesionat
Un estudi al que hem tingut accés des d'El Blog del Judo demostra que les lesions al genoll són les més habituals en el nostre esport, per sobre de les d'espatlla, les de turmell o les dels dits dels peus, entre d'altres.

La investigació l'han fet Daniel Barsottini, Anderson Eduardo Guimarães i Paulo Renato de Morais, del Research and Development Institute, de la Universidade do Vale do Paraíba (UNIVAP), al Brasil, i han estudiat els casos tant de diversos judoques de sexe masculí com femení.

Les principals lesions amb les que s'han trobat han estat les següents:


LESIÓ
HOMES
DONES
TOTAL
%
genoll
11
7
18
23
espatlla
8
4
12
16
turmell
8
3
11
14
dits dels peus
4
5
9
12
dits de les mans
7
1
8
10
tòrax
4
1
5
6
canell
2
1
3
4
clavícula
2
0
2
3
dors lumbar
2
0
2
3
colze
1
1
2
3
engonal
1
1
2
3
tíbia
1
0
1
1
braç
1
0
1
1
nas
0
1
1
1
cap
1
0
1
1
TOTAL
53
25
78
100



L'estudi és molt més extens i com a dada interessant m'agradaria destacar la relació que han establert entre aquestes lesions i les diverses tècniques de judo existents. D'aquesta manera, han arribat a la conclusió que Ippon seoi nage (amb 16 lesionats) és la tècnica que provoca més lesions, seguida de prop per Tai otoshi (14) i, a més distància, Uchi mata (6) i Harai goshi (4).

Cal dir que es tracta d'un estudi científic basat en 78 casos reals, dels que un 20% eren cinturons negres, un 50% cinturons marrons i el 30% restant, cinturons de menys nivell. Com sabeu, poden existir altres estudis que ofereixin resultats diferents però crec que la informació que proporciona aquest, es prou raonable... Si no, feu la prova i pregunteu als vostres clubs o als vostres amics i coneguts judoques, quines lesions han patit. Veureu com l'estadística és molt semblant a la dels amics de la UNIVAP.

Finalment, només em queda dir-vos que podeu veure un resum de l'estudi sobre la relació entre tècniques i lesions entre els practicants del judo fent clic sobre aquest link (document en anglès).

2 comentarios:

Anònim ha dit...

Bon dia
Esta mol be aquest estudi, encara que amb els clubs que he entrenat les lesions mes comuns son:colze,genoll i dits, sense perdre de vista la clavicula que en conec uns quants.
Amb el fet que hi ha unes tècniques que provoquen més lesions, si d'acord pero tmb són les mes usades o el que més es veu en competició.
Salut

Adai

Marc Contijoch ha dit...

Hola Adai!

És veritat que segons el lloc on es vagi o segons qui siguin les persones que s'estudien, les lesions poden variar una mica.

També és cert que tant Seoi nage com Uchi mata són dues de les tècniques més utilitzades en competició.

El que crec que també s'hauria de tenir en compte és el nivell dels judoques. No parlo del cinturó que tenen sinó de si es fa l'estudi en persones que competeixen habitualment (al nivell que sigui) o si es fa en judoques que practiquen l'esport de manera lúdica.

Els tipus d'entrenaments, la intensitat de l'esforç i la forma física canvien d'uns a uns altres i el tipus de lesions i la seva gravetat també.